Provozuje:
Juris Real Estate

Obcím hrozí žaloby od úřadu, bude chtít zpět pozemky.

Obcím hrozí hromadné žaloby od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), obává se Sdružení místních samospráv ČR. Problémem je zpětné vymáhání restituovaných pozemků.

Obcím hrozí žaloby od úřadu, bude chtít zpět pozemky.

autor. JURIS REAL

Obcím hrozí hromadné žaloby od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), obává se Sdružení místních samospráv ČR. Problémem je zpětné vymáhání restituovaných pozemků.

Novinářům to řekl předseda sdružení Stanislav Polčák (TOP 09). Novelou zákona chce dosáhnout toho, aby soudy nesměly zpětně zkoumat, zda obce splnily zákonné podmínky pro nabytí majetku. Předlohou se bude v září zabývat Poslanecká sněmovna, dříve ji odmítla vláda.

Rozhodující by podle novely měl být zápis v katastru nemovitostí. Úřad uvedl, že hromadné žaloby rozhodně podávat nebude.

Polčák řekl, že úřad nyní začal zjišťovat, zda obce tehdy mohly legálně nemovitosti získat. Jednou z podmínek totiž bylo, že na nich musely hospodařit. To podle Polčáka znamená, že musí nyní dokladovat, že tehdy například posekaly na daných pozemcích trávu.

Podle něj však obce tyto informace nemají, po čtvrt století ani nemusí mít záznamy v archivu. Podle mluvčího úřadu Radka Ležatky nyní ÚZSVM žádné plošné dotazování nedělá. Ptá se jenom v ojedinělých případech.

Podle Ležatky jsou žaloby v posledních letech podávány hlavně ve sporných případech u pozemků pod bytovými družstvy, kdy je ÚZSVM vyzván k žalobě ze strany družstva.

"V případě, že totiž rozhodnutím soudu přejde vlastnictví pozemku na stát, ÚZSVM je ze zákona předává družstvům zdarma, na rozdíl od obcí, které pozemky prodávají," sdělil ČTK Ležatka.

Úřad podle důvodové zprávy k novele eviduje od roku 2011 do konce loňského roku 172 soudních sporů o majetek v odhadované účetní hodnotě přes 319 milionů korun. Ve stejném období soudy pravomocně rozhodly 78 sporů, v 66 z nich byl stát úspěšný a získal zpět majetek zhruba za 152 milionů korun.

Žaloby nejsou vyloučeny u dalších více než 600 nemovitostí, uvedli předkladatelé.

Pokud by předloha platila, po letošním říjnu by úřad už tyto žaloby podat nemohl. Novela by se navíc vztahovala i na nemovitosti, které už obce prodaly. Netýkala by se naopak případů, v nichž již soudy pravomocně rozhodly nebo v nichž řízení ještě neskončilo.

Vláda v červenci novelu odmítla, hlavně kvůli její retroaktivitě. "Z hlediska principů práva a zákonnosti je nepřijatelné, že prostřednictvím navržených úprav mají být zhojeny i případy, kdy do katastru nemovitostí bylo zapsáno vlastnické právo obcí, aniž byly naplněny podmínky pro takový zápis podle příslušných ustanovení zákona," stálo v dokumentu pro ministry. Vládní legislativci upozornili také na to, že předloha by obcím poskytla silnější ochranu jejich domnělého vlastnického práva na úkor jiných subjektů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Všechny články a aktuality »»