Provozuje:
Juris Real Estate

Obchody mohou prodávat o Vánocích.

Zákaz má v nouzi výjimku.

Obchody mohou prodávat o Vánocích.

autor. JURIS REAL, ČTK

Zákaz má v nouzi výjimku.

Obchody s provozovnami nad 200 m2 mohou mít letos o vánočních svátcích otevřeno. Zákon o prodejní době z roku 2016 to sice zakazuje, ve stavu nouze ale počítá s výjimkou. Upozornila na to Česká obchodní inspekce.

Zdůraznila současně, že nadále platí veškerá opatření vlády a ministerstva zdravotnictví. Nouzový stav platí v ČR od 5. října a po několika prodlouženích potrvá do 22. ledna. Od neděle 27. prosince se v České republice zpřísní protikoronavirová opatření, obchody budou moci prodávat pouze základní potřeby.

Omezení prodeje o vybraných svátcích upravuje zákon o prodejní době v maloobchodě platný od konce roku 2016. Zákaz se vztahuje vyjma vánočních svátků 25. a 26. prosince také na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září a 28. října. Na Štědrý den je prodej v maloobchodě zakázán od 12:00.

"Jenže tento zákon též počítá právě s výjimkou ve stavu nouze. Zjednodušeně řečeno - zákon o prodejní době v maloobchodě po dobu nouzového stavu "neplatí"," uvedl dnes mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Veškerá opatření vlády a ministerstva zdravotnictví týkající se maloobchodu ale dále platí, doplnil mluvčí. Do neděle v ČR platí opatření odpovídající čtvrtému stupni rizik protiepidemického systému (PES).

Vláda pro tento stupeň už dříve udělila maloobchodu výjimku, v provozu mohou být všechny obchody bez omezení sortimentu. Platí v nich limit 15 metrů čtverečních na jednoho zákazníka a nutnost dodržovat hygienická opatření.

Po vánočních svátcích se od neděle 27. prosince opatření zpřísní a obchody budou muset být až na výjimky zavřené. Otevřené budou moci být např. prodejny potravin, drogerie, léků, galanterie, pohonných hmot či potřeb pro chovatele.

V supermarketech bude možné prodávat jen výrobky povolené pro prodej v malých obchodech, tedy ne třeba hračky, boty či oblečení.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na tiskové konferenci po zasedání vlády sdělil, že neděle bude tentokrát v pátém stupni dnem, kdy mohou mít obchody otevřeno.

Zavřeno ale bude muset být ve sváteční dny. Vláda vysloveně uvedla, že prodej na Štědrý den dopoledne umožní.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»