Provozuje:
Juris Real Estate

Obchodní řetězec Tesco se v ČR dál zbavuje majetku.

Aktuálně prodává obchodní dům My v centru Prahy. Vyčlenil ho již do samostatné firmy.

Obchodní řetězec Tesco se v ČR dál zbavuje majetku.

autor. JURIS REAL

Aktuálně prodává obchodní dům My v centru Prahy. Vyčlenil ho již do samostatné firmy.

Podle znaleckého posudku společnosti NSG Morison činí hodnota nemovitosti, po odečtení všech závazků, zhruba 171 milionů korun. Firma posudek zveřejnila v obchodním rejstříku. Hodnota majetku dosahuje téměř 950 milionů korun, podle posudku jsou ale na budově celkové závazky ve výši 681 milionů korun. Odložený daňový závazek z přecenění nemovitosti pak činí 93 milionů korun.

Již dříve Tesco uvedlo, že hledá nové využití pro své obchodní domy - jde o budovy, které jsou staré několik desítek let a nacházejí se v atraktivních lokalitách. Musí se kompletně modernizovat. "Z toho důvodu hledáme pro ně alternativní využití, tak aby mohly lépe sloužit lidem ve svém okolí. Platí to i pro obchodní dům My na Národní. Na jeho provozu se nic nemění a Tesco nadále pokračuje v provozu celého obchodního domu, včetně hypermarketu v přízemí," řekl mluvčí společnosti Václav Koukolíček.

Stavba obchodního domu dříve nazývaného Máj byla vybudována na místě zbořeného novogotického Šlikovského paláce. Otevřena veřejnosti byla v roce 1975. Tvarově a stylově budova čerpá z prvků neofunkcionalismu.

Na místě dnešního obchodního domu stával až do roku 1938 novogotický Šlikovský palác od architekta Josefa Krannera. Po jeho demolici stál na rohu Národní a Spálené ulice dřevěný pavilon. Architekti Miroslav Masák, Martin Rajniš a John Eisler z libereckého ateliéru Sial navrhli v roce 1972 stavbu ve stylu high tech a neofunkcionalismu.

Dům, který nijak nevyčnívá, se rychle stal přirozenou součástí zástavby.Ve Spálené ulici museli architekti splnit podmínku, že dům nebude vyšší než okolní stavby. Proto je nad eskalátorovou pasáží takový "schod". Původně měla na místě dnešního výstupu z metra vzniknout ještě jedna stavba - "Dům techniky". Eskalátorová pasáž měla být propojovacím a středovým prvkem.„Stavba obchodního domu Máj nebyla revoluční, ale lišila se. Snažili jsme se skloubit její funkčnost a estetickou koncepci. Že se nám to nakonec vydařilo, svědčí nejen fakt, že budova a v ní umístěný obchodní dům dodnes funguje, ale také řada prestižních evropských i světových uznání, které jsme získali," zhodnotil s odstupem let jeden z autorů návrhu Miroslav Masák.

Tesco vlastní budovu od roku 1996. V roce 2006 byl obchodní dům díky své originální konstrukci prohlášen za kulturní památku. Na podzim 2009 proběhla rozsáhlá rekonstrukce a bylo změněno jméno obchodního domu na My. Obchodní dům má sedm nadzemních pater, pronajímatelná prodejní plocha je 12 000 metrů čtverečních. Tesco již loni prodalo svůj třetinový podíl v nákupním centru Nový Smíchov jeho majoritnímu vlastníkovi, francouzské realitní společnosti Klepierre. Pražské Obchodní centrum Letňany od něj koupila německá společnost Union Institutional Investment GmbH. Tesco rovněž prodalo v Liberci i nákupní centrum Forum. Realitní společnost Rockcastle za něj zaplatila 80 milionů eur (2,2 miliardy korun). Řetězec se zbavil i obchodních domů v Plzni a Brně. Tesco se ve finančním roce 2016/2017 v Česku propadlo do ztráty 1,09 miliardy korun. Za horším výsledkem hospodaření je podle firmy změna ocenění majetku.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»