Provozuje:
Juris Real Estate

Obchodní dům Máj v metropoli slaví 45 let.

Přitom měl původně vypadat jinak, komunisté to však odmítli.

Obchodní dům Máj v metropoli slaví 45 let.

autor. JURIS REAL, Aktuálně.cz (Petra Jansová), ČTK

Přitom měl původně vypadat jinak, komunisté to však odmítli.

Obchodní dům Máj, který se zákazníkům otevřel 21. dubna 1975, patřil spolu s o pár měsíců starší Kotvou k vrcholům československého maloobchodu. Na místě dnešního obchodního domu až do roku 1938 stál novogotický Šlikův palác.

Před druhou světovou válkou bylo toto místo uvolněno pro zamýšlenou budovu Elektrických podniků. Z tohoto záměru právě kvůli válce sešlo.

Po válce zde vznikla provizorní dřevěná stavba, která v roce 1969 vyhořela. "V roce 1970 bylo rozhodnuto, že na tomto místě vyroste obchodní dům. Tehdy už se vlastně rodil projekt na dnešní obchodní dům Kotva," konstatuje architekt a historik architektury Petr Klíma.

O rok později (v roce 1971) proběhla soutěž, které se zúčastnil například i autor Nové scény Národního divadla, architekt Karel Prager.

"Pro řadu architektů ze silné generace narozené v období mezi oběma světovými válkami se univerzální, plnosortimentní obchodní domy staly možností navrhovat a realizovat stavby, které se nesmazatelně vepsaly do obrazu města, podobně jako kulturní domy, hotely, školy, administrativní budovy nebo sportovní stavby," dodává Petr Klíma.

Soutěž vyhrála trojice architektů z libereckého ateliéru Sial - John Eisler, Miroslav Masák a Martin Rajniš. Stavět se začalo v roce 1973. Slavnostní otevření domu proběhlo 21. dubna 1975 a podle Klímy dům začal ihned vzbuzovat rozporuplné reakce.

Obchodní dům Máj, který se zákazníkům otevřel 21. dubna 1975, patřil spolu s o pár měsíců starší Kotvou k vrcholům československého maloobchodu.

Zajímavý byl - opět podobně jako Kotva manželů Machoninových - i po architektonické stránce.

Budova na rohu Spálené a Národní vznikla na místě novogotického Šlikova paláce podle návrhu Miroslava Masáka, Johna Eislera a Martina Rajniše.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

Všechny články a aktuality »»