Provozuje:
Juris Real Estate

Občané obce Lipník na Třebíčsku v referendu odmítli úložiště.

Obyvatelé obce Lipník na Třebíčsku v místním referendu převahou hlasů odmítli geologické práce a jiné kroky, jenž by mohly vést ke stavbě úložiště radioaktivního odpadu v tomto území. Proti bylo 179 lidí z celkových 186 hlasujících.

Občané obce Lipník na Třebíčsku v referendu odmítli úložiště.

autor. JURIS REAL

Obyvatelé obce Lipník na Třebíčsku v místním referendu převahou hlasů odmítli geologické práce a jiné kroky, jenž by mohly vést ke stavbě úložiště radioaktivního odpadu v tomto území. Proti bylo 179 lidí z celkových 186 hlasujících.

Pro bylo šest občanů, jeden hlas byl neplatný. Hlasovat přišlo 62 procent voličů. "Byly splněné zákonné podmínky. Referendum je platné, občané nesouhlasí s vybudováním hlubinného úložiště," konstatoval Nováček. Výsledek referenda je právně závazný i pro budoucí zastupitelstva. Lipník je součástí lokality EDU západ, také nazývané Na Skalním, již Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) vybrala jako jednu z devíti v ČR, kde by hlubinné úložiště mohlo v budoucnu být. V lokalitě Na Skalním již v referendu úložiště odmítly i Jaroměřice nad Rokytnou.

V Lipníku je 300 voličů. Lidé odpovídali na otázku: "Souhlasíte s geologickými pracemi a jinými kroky směřujícími k vybudování úložiště radioaktivního odpadu v lokalitě, které se dotkne i naší obce?". Hlasovací místnost byla otevřená od 08:00 do 18:00. Místní referendum je platné, pokud se ho zúčastní alespoň 35 procent oprávněných voličů a výsledek je právně závazný, pokud se pro něj vyjádří nadpoloviční většina hlasujících a současně alespoň 25 procent oprávněných voličů.

O konání referenda rozhodli zastupitelé Lipníku na zářijovém zasedání. V odůvodnění na webu uvedli, že s úložištěm je spojena řada otázek, které nebyly doposud řádně zodpovězeny. Týkají se podle nich například dopadů na krajinu a podloží, provozování úložiště a jeho celkové bezpečnosti.

Termín referenda týden před komunálními a senátními volbami podle starosty Miroslava Svobody (KSČM) zvolila obec s ohledem na své omezené kapacity. Průzkumná lokalita EDU západ zabírá 27 čtverečních kilometrů. Kromě Lipníka, Jaroměřic nad Rokytnou a jejich částí tam spadají obce Dolní Vilémovice, Myslibořice, Ostašov a Zárubice. Na Vysočině jsou čtyři z devíti území uvažovaných pro úložiště. SÚRAO má v nejbližších měsících snížit počet lokalit v ČR na čtyři a finální vybrat v roce 2025. Úložiště, v němž mají být v hloubce půl kilometru trvale uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065. Použité palivo se zatím ukládá do skladů v areálu elektráren.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»