Provozuje:
Juris Real Estate

O převzetí Lužické nemocnice má rozhodnout rada a zastupitelé.

O případném převzetí Lužické nemocnice v Rumburku Krajskou zdravotní (KZ) rozhodne podle ústeckého hejtmana Oldřicha Bubeníčka (KSČM) krajská rada a zastupitelé.

O převzetí Lužické nemocnice má rozhodnout rada a zastupitelé.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

O případném převzetí Lužické nemocnice v Rumburku Krajskou zdravotní (KZ) rozhodne podle ústeckého hejtmana Oldřicha Bubeníčka (KSČM) krajská rada a zastupitelé.

Bude záležet na ceně budov, kraj podle něj nepotřebuje všechny. Novinářům tuto informací sdělil po jednání na ministerstvu zdravotnictví.

Ministr Adam Vojtěch (za ANO) na dotaz ČTK doplnil, že odkoupit v insolvenčním řízení ji může i privátní subjekt.

Ministerstvo ale podle něho nemá informace o tom, že by nějaký další zájemce byl. Nemocnice je od srpna v insolvenci, předtím ji provozovalo město Rumburk.

"Všichni jsme si vědomi, že Šluknovský výběžek potřebuje zachovat nějakou funkční nemocnici. Kdyby přišla zima a napadl sníh, tak se vzdálenosti okamžitě prodlužují," konstatoval hejtman.

S ministrem a největší zdravotní pojišťovnou VZP dohodli postup, který posoudí rada a zastupitelé. "Pokud by byla vůle zastupitelů, tak by v nějaké omezené míře byla činnost v Lužické nemocnici obnovená," dodal.

"Domluvili jsme se na tom, že by měla být zachována interní péče, chirurgie, nějaké základní ambulance a ošetřovatelská péče," sdělil po jednání ministr Vojtěch. Se závažnějšími případy by pak pacienti byli převáženi do Děčína nebo Ústí nad Labem.

Podle ministra by kraj nemocnici získal očištěnou od předchozích dluhů, které před zahájením insolvence byly v desítkách milionů korun.

"Probíhá insolvenční řízení a nemocnice bude oceněna a nabídnuta k prodeji bez dluhů, což si myslím, že je pro kraj výhodná pozice," řekl novinářům.

Zapojení kraje a KZ považuje ministr za jediné životaschopné a logické řešení. Na dotaz ČTK upřesnil, že ale není možné zabránit tomu, aby se o koupi nemocnice ucházeli i další zájemci. O žádných však neví.

Záležet podle Bubeníčka bude na tom, s jakými požadavky přijde insolvenční správkyně na odkup budov.

"Všechny budovy nepotřebujeme, stačily by nám ty, které potřebujeme k zajištění omezené péče," dodal.

Město investovalo za posledních 15 let do zařízení zhruba 200 milionů. Kraj podle něj přispěl nemocnici 4,5 milionu korun, aby byla zajištěná péče aspoň v lednu, za což ho podle Bubeníčka vyšetřuje ministerstvo vnitra, jestli byly peníze vydané oprávněně.

S insolvenční správkyní chce Bubeníček jednat příští týden. "Uvidíme, jestli bude možnost nějaké licitace," doplnil. Dalším problémem bude podle něj personál.

"V tuto chvíli je tam omezený počet lékařů a sester, někteří odešli pracovat do okolních nemocnic nebo do německého města Sebnitz," informoval. Bubeníček ale doufá, že je možnost práce v místě bydliště po obnovení provozu nemocnice naláká zpět.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»