Provozuje:
Juris Real Estate

O poničené činžovní domy v Předlicích se vlastníci podle úřadů nestarají.

Více než deset bytových domů v ústecké městské části Předlice je v dezolátním stavu. Přimět vlastníky, aby se o ně starali, je skoro nemožné, uvedl místostarosta centrálního městského obvodu Karel Karika (PRO!Ústí).

O poničené činžovní domy v Předlicích se vlastníci podle úřadů nestarají.

autor. JURIS REAL

Více než deset bytových domů v ústecké městské části Předlice je v dezolátním stavu. Přimět vlastníky, aby se o ně starali, je skoro nemožné, uvedl místostarosta centrálního městského obvodu Karel Karika (PRO!Ústí).

Ve čtvrti se v posledních letech už několik činžovních domů i zřítilo.

Přesný počet domů, které jsou ve špatném technickém stavu, stavební úřad nemá. "Přesná čísla v současnosti nejsou k dispozici, ale odhadem se může jednat až o 30 až 40 objektů. Tento stav však není trvalý, neboť některé bytové objekty jsou již opravovány novými vlastníky a některé objekty se dostávají do špatného stavu tzv. ze dne na den," sdělila ČTK mluvčí magistrátu Romana Macová. Bezprostředním zřícením hrozí podle magistrátu dům v Marxově ulici, který se částečně zřítil v březnu. Jeho slovenský vlastník s úředníky nekomunikuje. Město nechá objekt zbourat na vlastní finanční náklady.

Podle monitoringu centrálního obvodu je ve velmi špatném stavu asi 12 domů. Karika přiznává, že možnosti samosprávy jsou téměř nulové. "Snažíme se z pozice samosprávy domlouvat alespoň s novými majiteli zlepšení toho stavu. Ale u těch, kteří je kupují za účelem spekulací, to nejde," řekl. Omezené možnosti má podle Macové i magistrát. Řadě vlastníků se nedaří doručit výzvy ani prostřednictvím policie. Nic na tom nemění ani případné pokuty. "Současná legislativa není nakloněná úřadům, postih vlastníků je problematický. Zákon předpokládá, že se každý vlastník chce starat o svůj majetek. Vlastníci jsou však nedohledatelní pro zahájení správního řízení, a udělenou pokutu tedy nelze doručit. Současně k výši předluženého majetku a tedy exekucím nelze pokuty na takzvaných vlastnících nijak vymoci," uvedla Macová. Předlické domy se staly terčem spekulantů opakovaně. Řada z nich byla v rámci bankovních podvodů psaná i na takzvané bílé koně. Tito lidé se o domy nestarali. "Koupí ruinu s demoličním výměrem za 10.000 korun a myslí si, že to prodají za daleko víc," doplnil místostarosta. Řešením podle něj je, aby město začalo ruiny v dražbách kupovat samo. Radnice by pak měla možnost na jejich demolici získat dotace. "Byl by to užitečný nástroj, pozemek by potom zůstal městu," dodal Karika. Ústecká radnice zatím koupila za 400.000 korun blok v ulici Na Nivách, který před lety prodala obvodní radnice podnikateli Janu Davidu Horskému. Ten se léta o domy nestaral. Město tak nabylo ruiny za stejnou cenu, za jakou je kdysi prodalo. Na demolici, která by podle dřívějších odhadů měla stát desítky milionů korun, teď shání dotaci. V roce 2012 přitom skončil případ jednoho z vybydlených domů tragédií. Při krádežích kovů z nosných konstrukcí se zřítil strop. Pod sutinami zemřela mladá žena, další utrpěla vážná zranění. Soud za to poslal jednoho ze zlodějů na pět let do vězení. Další soukromé domy, které hrozily zřícením, nechalo město na své náklady zbourat. "Náklady na demolice a ostatní se zatím nepodařilo vymoci. Procesy jsou zdlouhavé, ale řízení trvá," uzavřela Macová.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

V části ČR bude v noci na čtvrtek mráz.

Ten může poškodit kvetoucí stromy. Více»

O letošní úrodě ovoce rozhodnou následující dva týdny.

Čekají se noční mrazíky. Více»

Úpravami podmínek oddlužení by se poslanci měli zabývat až ve středu.

V projednávání sporného vládního návrhu na zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky budou poslanci pokračovat pravděpodobně ve středu místo původně plánovaného dneška. Více»

Výstavba nové tramvajové trati na Václavském nám. začne 29.6.

Stavba nové tramvajové trati v horní polovině pražského Václavského náměstí začne letos 29. června a potrvá tři roky. Tramvaje přes náměstí mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí nepojedou od tohoto data až do 30. září, tj. tři měsíce. Více»

Všechny články a aktuality »»