Provozuje:
Juris Real Estate

Nový občanský zákoník může klidně ochromit refinancování hypoték.

Nový občanský zákoník (NOZ) může zcela paralyzovat refinancování hypoték, které v poslední době zažívá obrovský boom. Při změně hypoteční banky totiž vlastník nemovitosti může v některých případech potřebovat souhlas té současné.

Nový občanský zákoník může klidně ochromit refinancování hypoték.

autor. JURIS REAL

Nový občanský zákoník (NOZ) může zcela paralyzovat refinancování hypoték, které v poslední době zažívá obrovský boom. Při změně hypoteční banky totiž vlastník nemovitosti může v některých případech potřebovat souhlas té současné.

Na včerejším semináři Stavebního fóra ke zkušenostem s NOZ na to upozornil právník Tomáš Běhounek z advokátní kanceláře bnt attorneys-at-law.

Nový občanský zákoník podle něj může nově vlastníkům omezit nakládání s nemovitostí. Jde o takzvaný zákaz zcizení nebo zatížení.

"Ten vznikne například typicky u financování hypotečních úvěrů. Pokud uzavíráte zástavní smlouvu, která má zajišťovat tento úvěr, tak vám hypoteční banka dá zákaz zcizení nebo zatížení, což fakticky znamená, že nerefinancujete," upozornil právník Běhounek, podle nějž je v takovém případě ke zřízení zástavního práva druhého v pořadí pro novou banku nutný souhlas stávající banky.

"Pokud je ten zákaz generelní, tak tohle bez souhlasu obou stran vyloženě neumožňuje. Bankovní domy si přes tyto generelní zákazy vlastně zavazují klienty, aby nebyli schopní přefinancovat," vysvětlil ČTK dopad ustanovení právník Běhounek. Na včerejším semináři s nadsázkou prohodil, že by zřízení zákazu zcizení nebo zatížení mělo být na prvním místě příručky radící bankovním makléřům, jak si udržet klienty. Zákaz jakýchkoliv změn přitom může podle právníka trvat po celou dobu splácení hypotéky. "Pokud mám úvěr na 30 let a mám ho zajištěn nějakou nemovitostí, tak pokud zákon vysloveně připouští, že můžu zřídit zákaz zcizení nebo zatížení, tak i soudy by asi měly akceptovat, že ho můžu zřídit na celých 30 let za účelem dalšího zajištění toho financování," myslí si Běhounek.

Že nejde jen o plané teoretizování, dokazuje vedoucí kanceláře Katastrálního úřadu pro hlavní město Prahu Daniela Šustrová.

"Zřízení zákazu zcizení nebo zatížení je v letošním roce fenomén, od začátku roku se s ním roztrhl pytel. Někdy mám pocit, že neděláme nic jiného než zápisy zákazu zcizení nebo zatížení a vylučujeme uvolněné zástavy a záměny," potvrdila aktuální trend Šustrová. Podle ní současný obrovský zájem bank ukazuje, že jde o instrument, který v českém právu dlouho chyběl. "Od začátku roku se tento zákaz nejčastěji používá v souvislosti se zástavními smlouvami. Po dobu, co bude trvat zástavní právo, tak se zástavní dlužník zaváže, že nemovitost nezcizí, nezatíží a podobně," doplnila Šustrová, podle níž jde o takzvaný záporný slib. "Slíbím, že v budoucnu něco neudělám," vysvětlila Šustrová.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»