Provozuje:
Juris Real Estate

Novinky na úseku katastru nemovitostí

Katastr nemovitostí zavalily prosincové žádosti, lidé chtěli převést domy „postaru“.

Novinky na úseku katastru nemovitostí

autor. JURIS REAL

Katastr nemovitostí zavalily prosincové žádosti, lidé chtěli převést domy „postaru“.

3 největší změny, které se týkají katastrálního operátu:

1. Nové zpoplatnění: Přibyl počet toho, co se do katastru zapisuje vkladem a za co se tím pádem platí tisícikorunový správní poplatek. Celkem se jedná o 15 nových věcných práv, např. o vymazávání zástavního práva po splácení hypotéky.

2. Sledování změn – resp. aplikace hlídací pes: Ti, kdo mají k nemovitosti zapsaná práva, dostanou zprávu, jakmile někdo podá návrh na změnu. Hypoteční banka tak třeba včas zjistí, že se dlužník zkouší zbavit domu, kterým ručí za hypotéku.

3. DPH z pozemku – pozemek, na němž stojí stavba s pevným základem, je tam inženýrská síť a může se na něm podle úředního povolení stavět, je nově zatížen DPH ve výši 21 procent. Týká se to však jen podnikatelů, kteří s nemovitostmi obchodují.

Na katastrální úřady dorazil v prosinci dvojnásobný počet žádostí než obvykle. Lidé se totiž snažili stihnout vypořádat se se svými nemovitostmi ještě předtím, než od ledna začaly platit nové zákony. „Uvažuji, že prodám synovi dům, tak jsem mu ještě před koncem roku daroval pozemek pod ním, abych z něj nemusel platit DPH,“ vysvětlil například Tomislav Šimeček z Prahy, předseda sdružení majitelů nemovitostí. Podobně v prosinci uvažovalo až třináct set Pražanů denně, což více než čtyřnásobně překračuje průměrný počet žádostí v hlavním městě. Jedním z důvodů je právě daňová změna u prodávaných pozemků. S příchodem ledna tu DPH z nuly vyskočilo na 21 procent. Daň ale platí jen podnikatelé, kteří pozemek převádějí v rámci svého byznysu. Současně musí jít o místo, kde jsou inženýrské sítě, stavba s pevným základem a je tu povoleno stavět podle účinného úředního rozhodnutí. U již přichystaných smluv se proto developerské firmy snažily vypořádat se svými klienty ještě v závěru roku 2013, aby se novému odvodu DPH vyhnuly – promítne se totiž do celkové výše ceny. Zkušenosti makléřů z posledních měsíců napovídají, že zavalení úřadů žádostmi způsobila ve velké míře nevědomost. V případě DPH je to domněnka, že cena nemovitosti se zvedne i tehdy, když si ji prodají lidé v rámci rodiny.

S lednem se rozjíždí i novinka, o kterou se loni vedla parlamentní pře: úřady musí upozornit vlastníky nebo třeba banky, kterým klient ručí na hypotéku, že u jejich nemovitosti dochází ke změně. Sledovací službu zákonodárci odklepli po zveřejnění policejní zprávy, že významně přibylo podvodů v katastru. Nepravý majitel nebo falešná plná moc zařídil převod práv, zloděj pak dům přeprodal nic netušícímu kupci a sám i s penězi zmizel. Podle šéfa katastrálních úřadů Večeřeho jde ale maximálně o dvacítku případů z milionu podání ročně. Dříve se podvedení dozvěděli, že jim dům nepatří, až poté, co celý převod nemovitosti skončil. Teď má úřad povinnost upozornit je hned, jakmile u něj přistane žádost na změnu vlastnických poměrů, a majitel tedy může akci zabránit. Nejprve ale majitelé musejí na úřadu prokázat svou totožnost a zvolit si, jak chtějí informaci získat. Na výběr mají datovou schránku, dopis, e-mail či SMS zprávu. Kdo chce sledovat méně než 20 nemovitostí, zaplatí jednorázový poplatek dvě stě korun, u většího počtu si úřad účtuje desetikorunu za objekt ročně. Katastrální úřad původně vyvíjel sledovací službu jako aplikaci pro banky, až pak vznikla „verze“ pro menší vlastníky. Hypoteční banky systém teprve testují, jak si porozumí s jejich softwary. Např. Česká spořitelna se naplno připojí až v průběhu příštího roku. Finanční domy a podnikatelé navíc již delší dobu využívají specializované firmy, aby za ně veřejné registry ohlídaly. Třeba jestli se obchodní partner nezbavuje majetku, což katastr bez prokázání vlastnického nebo zástavního práva nesdělí. To nová právní úprava neřeší, poptávka nám teď spíše roste,“ uvedl Martin Šálfy, generální ředitel firmy Socordia, která speciální právní softwary spravuje (Surmanová, K. Katastr zavalily prosincové žádosti, lidé chtěli převést domy „postaru“. deník Hospodářské noviny, dne 23. 1. 2014, s. 4.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»