Provozuje:
Juris Real Estate

Novela zákona o sociálních službách je podle metropole diskriminační.

Hlavní město nesouhlasí s legislativní novelou zákona o sociálních službách, v níž je klíč k rozdělení peněz na dotace mezi jednotlivé kraje. Podle návrhu by Praha měla dostat osm procent celorepublikové sumy, zbytek si rozdělí ostatní regiony.

Novela zákona o sociálních službách je podle metropole diskriminační.

autor. JURIS REAL

Hlavní město nesouhlasí s legislativní novelou zákona o sociálních službách, v níž je klíč k rozdělení peněz na dotace mezi jednotlivé kraje. Podle návrhu by Praha měla dostat osm procent celorepublikové sumy, zbytek si rozdělí ostatní regiony.

Rada města proto vyzvala poslance a senátory, aby připravovaný zákon nepodpořili. Předloha je nyní ve Sněmovně.

Novela podle Prahy nevychází z reálných potřeb metropole, nepřihlíží ke statistickým údajům ohledně počtu obyvatel a nezohledňuje objem vyplácených příspěvků na péči. "Pokud by byla přijata, dojde k porušení principu rovnosti přístupu občanů k sociálním službám. Schválená zákonná norma může být v rozporu s Ústavou ČR," uvedl radní. Praha podle něj může přijít až o 100 milionů korun. Poskytovatelé sociálních služeb přitom podle něj byli na dotacích kráceni už v minulosti. Vychází to prý z chybného stanovení podílu dotací, na které má Praha nárok, tvrdí Dlouhý. V Praze žije kolem 1,24 milionu lidí. Je to zhruba 12 procent obyvatel republiky. Z peněz na dotace na sociální služby by měla podle novely dostat 8,08 procenta.

Největší podíl má putovat do Moravskoslezského kraje, a to 11,99 procenta. Na opačném konci pomyslného žebříčku má být Karlovarský kraj s podílem 3,4 procenta.

Podle ministerstva práce má jasné stanovení podílů pro kraje, a to s fixací na tři roky, zajistit v regionech stabilitu financování sociálních služeb. Pokud by se podle resortu v tříletém období ukázalo, že jsou stanovené poměry nevyhovující a situaci v krajích neodrážejí, upravily by se další novelou. V příštím roce by stát na dotace na sociální služby měl krajům dát přes sedm miliard korun. Praze by tak mohlo připadnout kolem 600 milionů. Na příspěvek na péči, za který si senioři či postižení mají platit služby a opatrování, úřady práce vydaly v Praze letos v prvním pololetí 822,46 milionu korun. Je to 8,2 procenta celorepublikové vyplacené sumy. Příspěvků na péči vyplatili úředníci v metropoli za pololetí celkem 174.900. Je to 8,7 procenta z celkového počtu těchto dávek.

Poskytovatelům péče o postižené, seniory a další potřebné dosud dotace rozdělovalo ministerstvo práce na doporučení krajů. Od příštího roku by resort měl krajům dávat určitý obnos, rozdělit by si ho měly už samy tak, aby svým obyvatelům zajistily služby podle jejich potřeb. Kraje měly začít finance původně samy přidělovat už od roku 2012. Změna se ale dvakrát odsunula. O odklad v minulosti žádala asociace krajů i asociace poskytovatelů péče. Podle nich nebyl přesun dotačního řízení z centra do regionů připraven. Stejný názor mají nyní i poslanci ODS. Předložili novelu, která by start nového systému oddálila o další rok na leden 2016.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»