Provozuje:
Juris Real Estate

Nová finta dlužníků u vymáhání pohledávek na dlužném výživném

Dovoluje jim to mezera v novém právním předpise, díky níž se patrně vyhnou exekuci (výkonu rozhodnutí).

Nová finta dlužníků u vymáhání pohledávek na dlužném výživném

autor. JURIS REAL

Dovoluje jim to mezera v novém právním předpise, díky níž se patrně vyhnou exekuci (výkonu rozhodnutí).

Exekutiva hledala legislativní rámec, jak zabránit enormnímu nárůstu počtu neplatičů výživného v České republice. Jen od roku 2008 do roku 2011 jejich počet vzrostl o padesát procent a dnes nezodpovědní rodiče dluží na alimentech astronomických pět miliard korun. Podle advokátů nedostává právní normou stanovené dávky zhruba 170 tisíc dětí v České republice. Tolik obyvatel má přitom západočeská metropole Plzeň, čtvrté největší město v České republice. Soudní exekutoři si již od začátku roku skutečně na šedesát neplatičů došlápli a pochvalovali si, jak je přiměli k tomu, aby dlužné výživné pod ztrátou řidičského oprávnění zaplatili. Jenomže další právníci už euforii z účinného postihu na neplatiče alimentů brzdí.

Další dlužníci (správně podle exekučního řádu povinní) totiž podle nich přišli na účinnou právní kličku, jak dále neplatit a o řidičské oprávnění přesto nepřijít. Stačí soudnímu exekutorovi jednoduše dokázat, že bez něj přijdou o své živobytí. Již teď podle právníků nemohou soudní exekutoři sáhnout na řidičské průkazy zhruba čtvrtiny všech neplatičů alimentů, kteří se řízením motorového vozida skutečně živí. K profesionálním řidičům se však přidávají i ti, kteří automobil k obživě nepotřebují a jen se snaží obejít zákon. Roste počet neplatičů výživného, kteří si od svého zaměstnavatele nechají napsat potvrzení, že ke své práci nutně potřebují řídit auto. A to i v případech, kdy to není vůbec pravda. Jestliže dluží na výživném člověk, který podniká, tak už vůbec není problém, aby si takové potvrzení napsal sám. Podobné zkušenosti jsou i ze sousedního Slovenska.

Nicméně kromě možnosti zabavit řidičáky neplatičům výživného ale přinesla novela zákona i další změny, které právníci, kteří se zajímají o vymáhání pohledávek hodnotí velmi pozitivně. Soudní exekutoři např. mohou nově dražit členské podíly v bytových družstvech. První taková dražba proběhla před několika dny a podle exekutorů se jedná o převratnou novinku. Jestliže totiž soudní exekutor obstavil dlužníkův podíl v bytovém družstvu před lednem 2013, členství neplatiče zaniklo a družstvo mu vyplatilo tzv. vypořádací podíl vyčíslený podle obchodního zákoníku. Tento podíl ale nedosahoval tržní hodnoty bytu. To bylo sice výhodné pro bytové družstvo, které dostalo volný byt za nízkou cenu běžnou na realitním trhu, nevýhodné to ale bylo pro dlužníka, který neumoři svůj dluh, i pro věřitele.

Nově je družstevní byt zpeněžován formou dražby za jeho skutečnou tržní cenu a z výtěžku je možné uspokojit mnohonásobně větší část dluhů.

Exekuce se v České republice zjednodušila i díky tzv. předžalobním výzvám, resp. předžalobním upomínkám, kterou věřitel musí min. sedm dní před podáním žaloby upozornit neplatiče na existující dluh. I to má ale háček. Na předžalobní výzvu totiž podle soudních exekutorů reaguje jen minimum lidí.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»