Provozuje:
Juris Real Estate

Neztrácejme kontrolu nad svými dluhy!

Zadluženost českých domácností stále roste a finanční rezervy se tenčí. Vyplynulo to z průzkumu centrální banky. Před dluhovou pastí varuje i Asociace občanských poraden.

Neztrácejme kontrolu nad svými dluhy!

autor. JURIS REAL

Zadluženost českých domácností stále roste a finanční rezervy se tenčí. Vyplynulo to z průzkumu centrální banky. Před dluhovou pastí varuje i Asociace občanských poraden.

"Po celou tuto dobu v médiích ekonomové i naši politici argumentují tím, že zadluženost českých domácností je na nižší úrovni oproti jiným zemím Evropské unie. Bohužel realita je jiná. Mnoho domácností žije od výplaty k výplatě. Taktéž je běžnou praxí přečerpávání účtů, využívání kontokorentu nebo kreditních karet, pokud finance nevyjdou, tedy obecně známé vysoké datum v peněžence," uvádí Pavla Nekudová z Oblastní charity Rumburk. Hlavním problémem Čechů, Moravanů a Slezanů je zvyk pořizovat si vše na dluh. Nepřemýšlíme nad tím, jestli zrovna peníze máme, nebo jestli budeme mít prostředky na splácení dluhů. Potom platíme staré dluhy novými a dostáváme se do kolotoče, ze kterého nelze sesednout. Podle Pavly Nekudové je v Oblastní charitě Rumburk běžný klient takový, který má několik, zejména spotřebitelských, úvěrů nejen u komerčních bank, ale v nebankovním sektoru, je vlastníkem vícero platebních karet, popřípadě má i jiné dluhy. Část jeho dluhů je ve fázi exekuční, část v soudním nebo rozhodčím řízení, a ty, které ještě nejsou takto řešeny, se do předešlé fáze dostanou velice rychle.

Důvody nesplácení půjček jsou nejčastěji ztráta zaměstnání, nemoc, rozchod s partnerem či úmrtí jednoho z partnerů. Na této situaci, která je v České republice, se přiživuje spousta společností, poraden či jednotlivců, kteří nabízejí pomoc v případě dluhů. Dlužník se tak může místo pomoci dostat do ještě větší louže, neboť mnohdy narazí na ziskuchtivého jedince, který se na jeho problémech ještě přiživí. A jak tedy z dluhové propasti ven? "Aktivně se snažit, tedy pracovat nebo si hledat práci, pokud ji nemáte, třeba i v jiném regionu. Neutíkat před problémy, komunikovat s věřiteli i exekutory, splácet dle svých možností. Totéž platí i pro osobní bankrot, tedy oddlužení. Bez stabilního příjmu, tedy platu/mzdy, starobního či invalidního důchodu vám soud osobní bankrot, tedy oddlužení, nepovolí. Je to jedna ze základních zákonem daných podmínek," radí Pavla Nekudová.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»