Provozuje:
Juris Real Estate

Německý řád se v případě sporu o hrad Bouzov stále nevzdává.

Kauza totiž míří před Nejvyšší soud.

Německý řád se v případě sporu o hrad Bouzov stále nevzdává.

autor. JURIS REAL

Kauza totiž míří před Nejvyšší soud.

Německý řád zatím neuspěl a hrad zůstává v péči Národního památkového ústavu. Okresní soud v Olomouci v červenci obdržel dovolání. Nyní je úkolem okresního soudu předat dovolání spolu se spisem nejvyšší instanci do Brna.

Národní památkový ústav v květnu 2014 odmítl hrad vydat v rámci církevních restitucí. Následnou žalobu zamítl loni v srpnu okresní soud. Letos v březnu rozhodla stejným způsobem o odvolání řádu olomoucká pobočka krajského soudu. „Okresní soud provedl všechny potřebné důkazy, vyložil správně zákon o majetkovém vyrovnání a aplikoval přitom judikatury z předchozích sporů,“ argumentovala v březnu soudkyně krajského soudu Ivana Pikalová. Památkový ústav verdikt přivítal. Dokazování bylo podle právníků ústavu velmi náročné, spis čítá přes 4 tisíce stran a bylo potřeba projít řadu archivních záznamů.

Bouzov je přitom jednou z nejnavštěvovanějších moravských památek, ročně tam přijede zhruba 100 tisíc lidí. Řád německých rytířů jej získal na konci 17. století. V roce 1938 nacisté hrad zkonfiskovali, v době okupace byl sídlem přepadového oddílu SS. Od roku 1945 je majetkem státu. Podle ústavu je tedy zřejmé, že řád přišel o hrad ještě před 25. únorem 1948, což je začátek rozhodného období podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»