Provozuje:
Juris Real Estate

Někteří dodavatelé začnou s odpojováním klientů v DPI už po Velikonocích.

Někteří dodavatelé energií začnou již v týdnu po Velikonocích s odpojováním zákazníků, kteří včas neodešli z režimu dodavatele poslední instance (DPI). Jiní plánují začít odběrná místa odpojovat v příštích týdnech.

Někteří dodavatelé začnou s odpojováním klientů v DPI už po Velikonocích.

autor. JURIS REAL, ČTK

Někteří dodavatelé energií začnou již v týdnu po Velikonocích s odpojováním zákazníků, kteří včas neodešli z režimu dodavatele poslední instance (DPI). Jiní plánují začít odběrná místa odpojovat v příštích týdnech.

V režimu DPI po ukončení činnosti Bohemia Energy nadále zůstávají tisíce odběratelů, zjistila ČTK.

Lhůta pro bývalé odběratele elektřiny od Bohemia Energy vyprší 14. dubna, u plynu skončí půlroční režim DPI 17. dubna.

"V týdnu po Velikonocích přistoupíme k odpojování. V první řadě půjde o odběrná místa, která elektřinu odebírají, ale zákazníci současně nekomunikují a neplatí. Naše zkušenost je obecně taková, že po odpojení devíti z deseti odběratelů dlužnou částku obratem uhradí a jsou vzápětí opět připojeni k síti. Budou však muset podepsat běžnou smlouvu, protože režim DPI už pro ně neplatí," řekl ČTK mluvčí Pražské energetiky Karel Hanzelka.

V režimu DPI u PRE zůstává 350 odběrných míst. Tři čtvrtiny z nich jsou neobydlené byty v podstatě s nulovým odběrem elektřiny. Buď jde o prázdné byty určené k pronájmu, nebo se vlastníci dlouhodobě zdržují v zahraničí.

Podle společnosti ČEZ kontaktuje zákazníky, kteří režim DPI neopustili, distributor. Pokud urychleně tito zákazníci neuzavřou běžnou smlouvu, bude jim v dalších týdnech přerušena dodávka a odmontován elektroměr.

U ČEZ v DPI zůstalo 2 157 zákazníků. Z toho je 432 podnikatelů a 17 25 domácností. Celkem 750 z těchto zbývajících odběrných míst nemělo během celého období žádnou nebo mělo jen minimální spotřebu.

"Klíčové pro nás bylo převést maximum zákazníků co nejrychleji z režimu DPI na cenově výhodnější standardní smlouvu, ať už u nás nebo u jiných dodavatelů. Během šesti měsíců jsme tak odeslali přes tři miliony dopisů, e-mailů a SMS. Naše call centra vyřídila v souvislosti s režimem DPI přes 750.000 hovorů a e-mailů. V průměru jsme tak každého zákazníka v DPI kontaktovali sedmkrát a patnáctkrát pak ty, kteří zůstávali v DPI až do poslední chvíle. I díky této masivní komunikaci se nám podařilo převést drtivou většinu zákazníků na standardní smlouvu," oznámil generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

U innogy těsně před uplynutím ochranné lhůty zůstává bez smlouvy a nového dodavatele tisícovka bývalých zákazníků Bohemia Energy. Z původních asi 240 tisíc zákazníků je to minoritní skupina, naopak 99,5 procenta zákazníků z DPI odešlo a má nové smlouvy buď u innogy nebo jiných obchodníků.

Z tisícovky zákazníků, kteří v DPI zůstali, jich zhruba 800 používá plyn pouze na vaření. Právě to, že na plynu jen vaří a chtějí ho odpojit, uváděli mnozí z těchto zákazníků jako důvod, proč situaci neřešili.

V průběhu šestiměsíčního období DPI innogy neodpojila žádnou domácnost. Zákazníci, kteří zůstanou i po 17. dubnu bez smlouvy a nového dodavatele, spadnou do tzv. neoprávněného odběru a další kroky s nimi bude řešit provozovatel distribuční soustavy.

"Pokud odběrné místo není zasmluvněno, iniciuje provozovatel distribuční soustavy kroky k zamezení neoprávněného odběru, které mohou skončit až odpojením odběrného místa od sítě. Jestliže k neoprávněnému odběru na místě dojde, vždy musí dojít k jeho dořešení, se kterým je spojeno vyčíslení náhrady škody včetně oprávněných nákladů," konstatoval mluvčí E.ON Roman Šperňák.

V DPI u této společnosti zůstává 667 odběratelů. "To se týká i těch zákazníků, kteří v režimu dodavatele poslední instance platí všechny své závazky tak, jak mají. I oni mají ze zákona povinnost si standardního dodavatele najít," uvedl Šperňák.

U Pražské plynárenské zůstává v DPI asi 590 odběrných míst. "Z toho 88 bylo zcela nekontaktních, to znamená nereagují a ty řešíme ve spolupráci s Úřadem práce. Po skončení lhůty DPI bude postupováno v souladu s příslušnými předpisy," uzavřel mluvčí Miroslav Vránek.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»