Provozuje:
Juris Real Estate

Nejvyšší správní soud v Brně zatrhl stavebním úřadům nekalou praktiku.

Stavební úřady (resp. odbory výstavby na místně a věcně příslušných městských úřadech) nemohou prostřednictvím jednoduché změny indexu podlažní plochy umožnit stavbu větší budovy, než připouští územní plán (resp. územní regulativy).

Nejvyšší správní soud v Brně zatrhl stavebním úřadům nekalou praktiku.

autor. JURIS REAL

Stavební úřady (resp. odbory výstavby na místně a věcně příslušných městských úřadech) nemohou prostřednictvím jednoduché změny indexu podlažní plochy umožnit stavbu větší budovy, než připouští územní plán (resp. přesněji územní regulativy).

Index lze zvýšit jen standardní procedurou podle nového stavebního zákona (pozn. zákon č. 183/2006 Sb.), tedy formou opatření obecné povahy.

Změny pak mohou přezkoumávat správní soudy. Vyplývá to z usnesení Nejvyššího správního soudu (dále jen "NSS"). Rozšířený senát verdikt přijal na základě sporu o kontroverzní (sporný) bytový dům v Brně na Majdalenkách.

"Index podlažní plochy je obecným regulativem prostorového uspořádání území, tj. limitem jeho využití, jehož vymezení je závazné," stojí v usnesení rozšířeného senátu Nejvyššího správního soudu.

Index číselně vyjadřuje intenzitu využití určitého území v metrech čtverečních hrubé podlažní plochy na metr čtvereční základní plochy.

De facto tak stanovuje max. přípustnou hustotu zástavby a výšku plánovaných staveb.

Soudní rozhodnutí je součástí sporu mezi obyvateli Brna-Lesné a Majdalenek s developerem, jenž původně plánoval čtyřpatrový dům, ale nakonec se rozhodl jej výrazně zvýšit.

Úřady to umožnily tím, že opakovaně navýšily index podlažní plochy. Jeden z odpůrců stavby podal neúspěšnou žalobu ke Krajskému soudu v Brně, následovala kasační stížnost k NSS.

Soudci, kteří kauzu dostali na starost, se však nejprve obrátili na rozšířený senát. Jeho úkolem je sjednocovat postup NSS v situaci, kdy běžné tříčlenné senáty zaujmou protichůdné postoje.

Usnesení rozšířeného senátu se nese v obecné rovině. Kasační stížností, která se týká konkrétního sporu, se nyní může znovu zabývat běžný senát.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

NCOZ stíhá šest občanů kvůli korupci související s obecními byty v Brně.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili šest lidí kvůli korupčnímu jednání v souvislosti se správou a hospodařením bytového fondu jedné brněnské městské části. Více»

Všechny články a aktuality »»