Provozuje:
Juris Real Estate

Nejvyšší soud přiznal notáři Halbichovi odměnu ve sporu o Lidový dům.

Právník Václav Halbich dostane 16,8 milionu korun za práci, kterou odvedl pro ČSSD ve sporu o Lidový dům, rozhodl Nejvyšší soud.

Nejvyšší soud přiznal notáři Halbichovi odměnu ve sporu o Lidový dům.

autor. JURIS REAL, ČTK

Právník Václav Halbich dostane 16,8 milionu korun za práci, kterou odvedl pro ČSSD ve sporu o Lidový dům, rozhodl Nejvyšší soud.

Sociální demokracie peníze před 20 lety uložila do soudní úschovy, nebylo totiž jasné, komu odměna náleží.

ČTK to zjistila z rozsudku na úřední desce. Podle sociální demokracie rozhodnutí potvrdilo, že ČSSD postupovala správně, když peníze složila do úschovy, sdělila mluvčí vládní strany Eva Gregorová.

Halbichova žaloba mířila jednak na ČSSD, jednak na společnost Alba, které postoupil svou pohledávku vůči sociálním demokratům advokát Zdeněk Altner.

Právě Altner podepsal s ČSSD smlouvu o zastupování ve sporu o stranické sídlo. Notář Halbich tvrdil, že ke kontraktu později přistoupil společně s dalším právníkem Zdeňkem Hájkem a že za odvedenou práci nedostal zaplaceno.

U pražských soudů Halbich dlouho nemohl dosáhnout úspěchu. Altner v případu vystupoval jako svědek a Halbichovy zásluhy popíral.

Notář podle něj poskytoval jen dílčí konzultace. Někdejší předseda ČSSD a nynější prezident Miloš Zeman vypověděl, že pro něj byl jediným partnerem Altner.

V roce 2009 Halbich našel zastání u Ústavního soudu, který zkritizoval justici za formalistické hodnocení smluv a konstatoval, že by bylo „zcela absurdní“, kdyby se Halbichovi nedostalo odměny.

Obvodní soud pro Prahu 1 a Městský soud v Praze však právníkovi ani poté nevyhověly.

Nejvyšší soud nyní plně odkázal na stanovisko ústavních soudců.

Pražský rozsudek zrušil a sám rozhodl tak, že nahradil souhlas společnosti Alba s vydáním peněz z úschovy Halbichovi.

V úschově podle všeho zůstává dalších asi 16,8 milionu korun, na které uplatňují nárok dědicové zemřelého advokáta Hájka.

Mluvčí ČSSD Gregorová ČTK sdělila, že rozhodnutí NS dalo ČSSD za pravdu mimo jiné v tom, že se jí řízení o Halbichově žalobě netýká a neměla být jeho účastníkem.

„Rozhodnutí je také potvrzením, že ČSSD postupovala správně, když poté, co v roce 2000 mezi doktory Altnerem, Hájkem a Halbichem vznikl spor, komu má být odměna za právní služby vyplacena, nepřevedla na účet doktora Altnera celou částku odměny, ale složila dvě třetiny do soudní úschovy,“ dodala.

Altner od sociálních demokratů žádal další stamilióny korun. Podle rozhodnutí Městského soudu v Praze z března 2016 měla ČSSD zaplatit advokátovi v souvislosti se zastupováním ve sporu o Lidový dům odměnu 18,5 milionu korun a smluvní pokutu, která od podání žaloby do vynesení rozsudku činila 318 milionů korun.

Téhož roku Altner zemřel. Loni pak ČSSD uspěla s dovoláním ve sporu s jeho dědici.

Nejvyšší soud spor vrátil prakticky na počátek, opět by měl rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 1.

Podle rozsudku Nejvyššího soudu nebylo smluvní ujednání o odměně za právní služby dostatečně určité.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»