Provozuje:
Juris Real Estate

Nejvýhodnější úvěr na modernizace domů nabízí JESSICA.

Města a další vlastníci, která hledají způsob, jak si co nejlevněji půjčit peníze na opravu bytových domů, mohou využít nabídky SFRB.

Nejvýhodnější úvěr na modernizace domů nabízí JESSICA.

autor. JURIS REAL

Města a další vlastníci, která hledají způsob, jak si co nejlevněji půjčit peníze na opravu bytových domů, mohou využít nabídky SFRB.

Ten v rámci programu JESSICA poskytuje půjčky více než čtyřem desítkám vybraných měst. Pilotní fáze běží do konce roku 2015.

Z 550 milionů korun, které byly k dispozici v první fázi programu JESSICA, města využila už polovinu částky. O další desítky milionů korun už požádala. Nízkoúročený úvěr z Programu JESSICA je určen na rekonstrukce a modernizace bytových domů a k zajištění důstojného sociálního bydlení formou revitalizace stávajících budov.

Konec zchátralých a zanedbaných domů

Nedostatek finančních prostředků v městském rozpočtu již nemůže být výmluvou pro zanedbané a zchátralé bytové domy. Program JESSICA pokrývá až 90 procent nákladů na rekonstrukce a modernizace. Hlavní výhodou je výjimečně nízká úroková sazba a její neměnnost po celou dobu splácení.

Program JESSICA poskytuje úvěry s úrokovou sazbou 0,58 % p. a. na dobu 10 let. Navíc je úvěr oproštěn od veškerých běžných poplatků za správu a poskytnutí. I přes fixní úrok po celou dobu splácení má příjemce úvěru možnost provádět mimořádné splátky bez jakýchkoliv sankcí. V případě delší splatnosti se úroková sazba zvyšuje.

Žádné zbytečné papírování

Snahou Programu JESSICA je minimalizovat administrativní zátěž pro žadatele o úvěr. Zájemci o financování investičního záměru formou zvýhodněného úvěru proto mohou kontaktovat pobočku Komerční banky, která peníze z fondu v rámci tohoto programu spravuje, ve městě zařazeném do projektu.

Bankovní poradci banky zajistí zdarma žadatelům komplexní podporu včetně posouzení záměru a nabídky nejvhodnější varianty. Všem, kteří mají zájem o Program JESSICA, doporučujeme individuální konzultace již od začátku uvažované realizace s cílem předejít případnému riziku, například neschopnosti splácet či potřebnosti některých technických podkladů. Příprava žádosti odpovídá standardním procesům při posuzování financování bytových domů.

Žádat mohou vlastníci bytových domů z 41 měst.

Nízkoúročený úvěr z Programu JESSICA je určen pro vlastníky bytových domů, kterými jsou města, bytová družstva či obchodní společnosti, společenství vlastníků a další právnické a fyzické osoby vlastnící bytové domy. Úvěr je poskytnut klientovi, jehož schopnost splácet je prokázána příslušnými ekonomickými podklady.

Kontinuální výzva je určena pro 41 měst z celé ČR. V těchto městech jsou vymezené konkrétní zóny, kde lze rekonstrukci domů provést - IPRM zóny.

Žadatel si může ověřit, zda má možnost čerpat zvýhodněný úvěr prostřednictvím webových stránek SFRB, Komerční banky nebo na městském úřadu. Maximální výše jednoho úvěru je 50 milionů korun a jeden žadatel může čerpat úvěry v celkové výši maximálně 120 milionů.

Program JESSICA je součástí koncepce Společné evropské podpory udržitelných investic do městských částí, financované z Evropských strukturálních fondů prostřednictvím Integrovaného operačního programu. Prostřednictvím Státního fondu rozvoje bydlení je poprvé v ČR využit přímo pro bytové domy.

Mezi projekty, které lze podat v rámci žádostí, jsou i projekty municipalit. Financování municipality v rámci Programu JESSICA vychází ze stejných principů jako standardní financování městských investic. Vzhledem k tomu, že dotační možnosti jsou nyní nulové, lze Program JESSICA vnímat jako výraznou veřejnou podporu.

Kompletní informace jsou k dispozici na internetových stránkách Státního fondu rozvoje bydlení (www.sfrb.cz) a Komerční banky (www.kb.cz). Během podzimních měsíců roku 2014 očekáváme, že se přidělené finanční prostředky budou naplňovat. Vzhledem ke kontinuálnosti výzvy předpokládáme vyčerpání alokace během prvního pololetí roku 2015.

Co potřebujete ještě vědět?

Aktuální výše úrokových sazeb programu JESSICA

Rekonstrukce bytových domů:

• 0,58 % p. a. úvěry do 10 let splatnosti (RSEU + 0 %)

•1,58 % p. a. pro 10 - 20 let (RSEU + 1 %)

•2,58 % p. a. pro 20 - 30 let (RSEU + 2 %)

Pro sociální bydlení:

•0,58 % p. a. úvěry do 10 let splatnosti (RSEU + 0 %)

•1,5 % p. a. pro 10 - 20 let

•2 % p. a. pro 20 - 30 let

Pozn.: Sazby odpovídají Referenční sazbě EU (RSEU) k 1. 4. 2014.

Způsobilé výdaje k financování z Programu JESSICA

•Zateplení vnitřních konstrukcí

•Odstranění statických poruch domů (např. nosných zdí a základových zdí, stropních konstrukcí)

•Sanace základů a hydroizolace spodní stavby

•Pořízení, modernizace a rekonstrukce technického vybavení bytového domu - otopné soustavy včetně měření spotřeby tepla, rozvodu tepla, plynu, vody, elektroinstalace včetně výměny kabelů v společných částech domu a přívodu k jednotlivým elektroměrům

•Pořízení, modernizace a rekonstrukce výtahu

•Pořízení, modernizace a rekonstrukce vzduchotechniky

•Rekonstrukce, modernizace společných částí (schodiště, chodby, střechy)

•Rekonstrukce či modernizace lodžií, balkonů (např. výměna zábradlí, balkonů)

•Publicita projektu (označení objektu, který byl úvěrem zhodnocen)

•DPH u neplátců

•Zateplení vnitřních a vnějších konstrukcí včetně výměny oken a dveří




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Všechny články a aktuality »»