Provozuje:
Juris Real Estate

Nejvíce nových bytů se stavělo před sedmi lety.

Zatímco v roce 2007 se v zemi postavily v průměru více než čtyři nové byty na každých tisíc obyvatel, v roce 2012 to byly jen necelé tři.

Nejvíce nových bytů se stavělo před sedmi lety.

autor. JURIS REAL

Zatímco v roce 2007 se v zemi postavily v průměru více než čtyři nové byty na každých tisíc obyvatel, v roce 2012 to byly jen necelé tři.

I tak je to však více než v 90. letech, jak ukázala data sebraná Českým statistickým úřadem.

Nejvíce nových bytů vyrůstá v Praze a ve Středočeském kraji, naopak nejméně se dlouhodobě staví v Ústeckém a Karlovarském kraji.

Pro komparaci: v ČR se v roce 2012 postavilo v průměru 2,8 nových bytů na každých tisíc obyvatel - z toho v Praze to bylo 3,24 dokončených bytů a ve Středočeském kraji dokonce 4,59 bytů, zatímco v Ústeckém kraji 1,54 a v Karlovarském 1,80 nově dokončených bytů na každých tisíc obyvatel.

Data sebraná Českým statistickým úřadem sledují intenzitu bytové výstavby v jednotlivých krajích v letech 1997 až 2012.

Vyplývá z nich mj. to, že vůbec nejvíce nových bytů se během sledovaných patnácti let postavilo v roce 2007.

Statistiky nerozlišují, o jaký typ výstavby šlo, ale ve velké míře jde o developerské projekty - právě tento rok byl dosud rekordní v počtu poskytnutých hypoték, překonal o po několika letech až ten loňský.

Celostátní průměr činili 4,03 nových bytů na každou tisícovku obyvatel a v Praze a ve středních Čechách se tehdy počet nových bytů v tomto přepočtu pohyboval dokonce mezi sedmi a osmi.

Lépe se tehdy dařilo bytové výstavbě i v jiných krajích, ačkoli zrovna na Ústecku se tehdy dokončilo ještě méně bytů než v posledních letech, bylo to pouze 1,40 bytu na tisíc lidí, ovšem nová výstavba v tomto kraji má celou dobu co do počtu vzestupnou tendenci, i když velmi pomalou.

Méně a méně nových bytů se naopak staví ve Zlínském kraji, v němž se v roce 2012 na každou tisícovku obyvatel dokončila 1,93 bytů, ačkoli ještě v roce 2009 jich bylo 3,20.

Dlouhodobě málo bytů se stavělo také v Moravskoslezském kraji, ale poslední roky jich přibývá, podobně jako se ve srovnání s minulostí rozběhla výstavba v Plzeňském kraji.

Pokud jde o přední místa v počtu nově dokončených bytů, dobře si vede i Jihomoravský kraj (3,23 bytů na tisíc obyvatel v roce 2012) a také Jihočeský kraj (3,12 bytů), i když v obou těchto krajích se v roce 2007 podobně jako v metropoli a přilehlém regionu stavělo ještě podstatně více.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»