Provozuje:
Juris Real Estate

Největší ranč v USA je na prodej.

Nicméně majitelé chtějí zachovat ducha kovbojů.

Největší ranč v USA je na prodej.

autor. JURIS REAL

Nicméně majitelé chtějí zachovat ducha kovbojů.

Největší ranč v USA - Waggoner Ranch - je na prodej. Nový majitel získá území větší než New York, stovky koní, tisíce kusů dobytka i ropné vrty. Zaměstnanci ranče se obávají, že nový majitel by mohl ranč rozkouskovat a více využít na těžbu ropy. Už dlouhá léta mezi rodinou Waggonerů panují spory o ranč. Obrátili se i na soud. Nakonec se rozhodli ranč prodat jako celek.

Mnozí Američané považují Waggoner Ranch za symbol kovbojského životního stylu.

Pro největší usedlost v USA – Waggoner Ranch – v Texasu se hledá nový majitel. Zájemce o kus americké historie a kultury za něj zaplatí 725 milionů dolarů, tedy v přepočtu 18 miliard korun. Ranč prodává rodina Waggonerů, která jej vlastní už 166 let. Realitní kancelář Sotheby"s International Realty, jež má prodej na starosti, uvádí, že Waggoner je nyní možná vůbec nejdražší nemovitostí na světě, která je k mání.

Waggoner Ranch leží na pozemku o rozloze přes dva tisíce kilometrů čtverečních. Je tak větší než města New York nebo Los Angeles. Ranč už v minulosti proslul díky chovu dobytka a koní. Američané ho díky tomu považují i za jeden ze symbolů kovbojského způsobu života. Pochlubit se může bohatou historií. Založen byl jen pár let poté, co stát Texas vyhlásil nezávislost a na lov sem vyrážel i prezident Theodore Roosevelt.

"Ranč se rozvíjel v době, kdy třeba Oklahoma byla indiánským územím a kdy Abraham Lincoln zasedal v Kongresu," uvedl pro list Guardian Bernard Uechtritz, makléř zastupující Sotheby"s International Realty, jenž má prodej na starosti. Waggoner Ranch leží na severozápadě Texasu, asi 208 kilometrů od Dallasu. Po jeho nekonečných pláních se prohánějí tisíce kusů dobytka i stovky koní plemene "quarter horse", které tradičně využívají tamní honáci.

Někteří tamní koně jsou potomci slavného hřebce Poca Buena, šampiona westernových soutěží.

Právě Poco Bueno byl prvním koněm, kterého si majitelé dali pojistit na sto tisíc dolarů.

Když hnědák v roce 1969 uhynul, tak ho rodina Waggonerů nechala pohřbít vestoje, a to hned u hlavního vjezdu na ranč.

K texaské usedlosti patří vedle tří rodinných sídel také rozsáhlé lány orné půdy, přes tisíc ropných vrtů, několik jezer i divoká území, kde žijí jeleni, krocani nebo křepelky. Zaměstnanci ranče i obyvatelé z okolí ale z prodeje žádnou radost nemají. Mnozí se obávají, že nový majitel pozemek rozkouskuje a využije ve velkém třeba k těžbě ropy. Mají strach, že přijdou o práci. Ranč nyní zaměstnává na 120 lidí, z toho velká část jsou kovbojové. Někteří z nich zde žijí od narození, na ranči pracovali jejich rodiče a někdy i prarodiče.

"Opravdu doufám, že ten, kdo ranč získá, ho bude i nadále provozovat k chovu dobytka. Kovbojský a rančerský způsob života vymírá tak jako tak. Ale vidět, že se něco takového opravdu rozpadne, by byla velká ztráta," přiznává kovbojka a jedna z dědiček ranče ­Brooke Whartonová.

Makléř Uechtritz nedávno uvedl, že se o ranč zajímá až 600 lidí.

Tvrdí ale, že kupce budou současní majitelé pečlivě vybírat. Klíčové pro ně bude, aby nový vlastník pochopil "duch ranče" a uchoval jeho současnou podobu.

Vítěze by Uechtritz rád našel do konce letošního roku, uvedla agentura Bloomberg.

Ranč založil Dan Waggoner v roce 1849. Vsadil na chov dobytka a zmíněného plemene koní "quarter horse". Na jeho práci navázal syn W. T. Waggoner a jeho potomci. V roce 1902 Waggonerové náhodou při hloubení studny na vodu objevili ropná ložiska. Nyní se k těžbě ropy využívá asi deset procent všech pozemků. Jednou z nejznámějších členek rodiny byla například slavná americká sochařka Electra Waggonerová. Ta vytvořila sochy prezidentů, jako byli například Dwight Eisen­hower či Harry Truman. Právě po ní pojmenovala automobilka General Motors vůz Electra Buick.

Spory v rodině řešil soud

V posledních desetiletích jednotlivé větve rodiny Waggonerů vedly spory o budoucnost ranče. Nemohly se shodnout na tom, zda si ranč rozdělí mezi sebou, nebo ho prodají, a to třeba po částech.

Záležitost se také několikrát dostala před texaský soud. Ten naposledy rozhodl, že vše bude prodáno v aukci. Takové řešení se ale Waggonerům nelíbilo. Nakonec ranč raději prodají sami, a to jako celek.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»