Provozuje:
Juris Real Estate

Nejstarší archiv vín v České republice obsahuje až 8 000 lahví.

Kolem 8 000 lahví skrývá Znovín Znojmo ve svém archivní sklepě v Jaroslavicích na Znojemsku. Větší archiv v tuzemsku není. Nejstarší vína z roku 1945 už ale na prodej nejsou.

Nejstarší archiv vín v České republice obsahuje až 8 000 lahví.

autor. JURIS REAL

Kolem 8 000 lahví skrývá Znovín Znojmo ve svém archivní sklepě v Jaroslavicích na Znojemsku. Větší archiv v tuzemsku není. Nejstarší vína z roku 1945 už ale na prodej nejsou.

Modrého portugala z tohoto roku zbyly už jen čtyři lahve. Přitom se prodával za 100 000 korun, uvedl ředitel Znovínu Pavel Vajčner.

Ta nejstarší archivní vína vyjdou na desítky tisíc korun. Movití zájemci tak mohou ochutnat například Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský z roku 1947, který vinaři považují za dosud nejlepší. Tehdejší hrozny měly výjimečnou cukernatost podobně jako ty letošní. "Horko bylo takové, že se neurodilo ani obilí a muselo se vozit z Ruska," uvedl Vajčner. Letošní ročník se podle něj také bude hodit k archivaci a slibuje jedny z nejlepších vín za posední desítky let. V Jaroslavicích se začala vína archivovat po druhé světové válce. Nejsou zde všechny ročníky. Předchůdci dnešních vinařů zkoušeli, co se dá archivovat a průběžně také některé ročníky vyřazovali.

Jejich nástupci postupují obdobným systémem. "Odkládáme vína z nejlepších šarží ze šobeských vín," uvedl Vajčner. Podle něj se k archivaci hodí například Rulandské modré, Zweigeltrebe, dobré jsou tramíny se zbytkovým cukrem. Některá vína archivaci nevydrží. Po 15 až 20 letech už svou kvalitu ale nemění. Podle Vajčnera je lahev více než padesátiletého vína spíše sběratelský unikát než cokoliv jiného. Toho, který má to štěstí a ochutná, může ve výsledku i zklamat. "Často tam bývá odrůdová chuť, vzadu je ale zvláštní kouřovina jako vytažený brambor z ohýnku," říká k chutí archivního vína. Podle Vajčnera za ty nejstarší vína utrácí zejména podnikatelé, kteří se chtějí před ostatními ukázat. Jmenoval například i právníky nebo lékaře. Velmi drahá jsou vína starší 30 let. Ta 15 let stará ale stojí i 200 nebo 300 korun. Běžní lidé si kupují drahá archivní vína například k padesátinám. "Lidem většinou radíme: "Podělte výročí dvěma a vemte dvě lahve mladší namísto jedné starší." Cenově je to už více přijatelné," uvedl Vajčner. Archiv v Jaroslavicích podle něj přežil období minulého režimu také díky tomu, že byl u hranic s Rakouskem, kam nájezdy pohlavárů bývalého totalitního režimu nebyly oproti Znojmu tak časté.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»