Provozuje:
Juris Real Estate

Nejrychleji se byty pronajímají v západočeské metropoli.

Nejrychleji pronajímají své rezidenční nemovitosti vlastníci plzeňských bytů. Nového nájemce totiž naleznou průměrně již za 12,5 dne.

Nejrychleji se byty pronajímají v západočeské metropoli.

autor. JURIS REAL

Nejrychleji pronajímají své rezidenční nemovitosti vlastníci plzeňských bytů. Nového nájemce totiž naleznou průměrně již za 12,5 dne.

Analogicky jsou na tom taktéž pronajímatelé v hlavním městě či Liberci.

Výhodnou pozici na realitním trhu mají rovněž brněnští pronajímatelé, o jejichž byty je v České republice největší zájem. Na jeden inzerát se jim přihlásí až 12 uchazečů.

V ČR je evidována až pětina nájemních bytů (dle statistik ČSÚ 920 400 bytů), přičemž nejvíce se jich nachází v metropoli a Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Právě tyto tři lokality tvoří téměř polovinu celého tuzemského nájemního trhu.

Největší nabídka existuje přitom již tradičně v Praze. Dle "realitních" statistik zde vlastníci bytů nabízejí k pronájmu průměrně 3 170 nemovitostí měsíčně.

V Ostravě je to ve srovnání s hlavním městem jen čtvrtina (810 nemovitostí), v Brně pak pětina (680 nemovitostí).

Výrazně nízká nabídka bytů a vysoká koncentrace studentů však mají za následek, že se brněnským pronajímatelům v porovnání s ostatními městy ozývá rekordní počet potenciálních nájemců.

Na jeden inzerát se jim průměrně přihlásí až 12 zájemců. Naopak v Praze je to průměrně jen pět zájemců a v Ostravě dokonce jen dva.

Zatím co ještě před dvěma lety trvalo vlastníku nemovitosti pronajmout byt průměrně 25 dní, v současnosti se tato doba výrazně zkrátila o téměř dva týdny.

Např. v Plzni trvá vlastníku bytu nalézt nového nájemce pouhých 12,5 dne. Podobná situace existuje také např. v Praze (13 dní) či Liberci (13,5 dne). Naopak trpělivější musejí být majitelé bytů v Olomouci (18 dní), Ostravě (17,5 dne) či v Brně (15 dní).

Avšak toto zkrácení doby nalezení nového nájemce sebou přináší i kratší dobu na jeho prověření. Právě zjištění si bližších informací je jedním z nejdůležitějších kroků při výběru budoucího nájemce. Majitel bytu se díky němu může vyhnout řadě problémů v podobě neplacení nájmu či poničení (v některých případech i dokonce vypálení) bytu. „Jen v loňském roce jsme v rámci naší služby Prověřování rizikovosti osob zjistili, že každý sedmý potenciální nájemce má praktické zkušenosti s exekučním řízením nebo má trvalé bydliště vedeno na obecním úřadě. Pronajímatelé by tyto rizika neměli v žádném případě podceňovat. Existuje přitom řada veřejně přístupných rejstříků, v nichž se dozví o svém budoucím nájemci vše potřebné,“ uzavírá Tomáš Brychta ze společnosti UlovDomov.cz.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»