Provozuje:
Juris Real Estate

Nejnovější právní kličky neférových nájemců.

Bytová turistika na obzoru!

Nejnovější právní kličky neférových nájemců.

Bytová turistika na obzoru!

autor. JURIS REAL

Vlastě Moravcové z Kolína se uvolnil byt 2+1 po vnučce, a tak do něj začala hledat nějaké slušné nájemníky. Na inzerát se jí přihlásila dvojice ze Slovenska. Bylo to loni v březnu a důchodkyně se z krušné zkušenosti vzpamatovává ještě dnes – stala se obětí „profesionálních“ neplatičů nájemného. Tedy lidí, kteří si pronajímají jeden byt za druhým a neplatí v nich nájem. Když je majitel po čase vyhodí, jdou zkrátka jinam. Tak se to stále opakuje. V Česku je to podle realitních makléřů v poslední době poměrně častý jev. „Přišli dva zoufalí lidé. On zaměstnanec bezpečnostní agentury, žena řekla, že pracuje s postiženými dětmi. Naléhali, že potřebují bydlet co nejdřív, protože nečekaně přišli o bývalý privát. Brzy jsem poznala proč,“ vypráví devětašedesátiletá Vlasta Moravcová. S dvojící u právníka řádně podepsala smlouvu na dva roky, v níž se nájemníci zavázali platit pět a půl tisíce korun měsíčně plus peníze za spotřebované energie. Jenže už za měsíc za majitelkou bytu přišli s tím, že nemají na nájem peníze. Když je Moravcová urgovala, slyšela urážky a výmluvy, že „nejsou žádní milionáři“. Byla ráda, že se jí za tři měsíce podařilo problematických nájemníků zbavit. Zhruba desetitisícový dluh realisticky oželela, pochopitelně, že z těch lidí žádné peníze nedostane. „Ale chci podobně důvěřivé pronajímatele varovat. V okolí slyším, že takových případů přibývá. Lidé už zjistili, že touto bytovou turistikou můžou bydlet pár měsíců zadarmo a nikdo na ně nemůže,“ uzavírá důchodkyně. „Profesionálních neplatičů“ podle expertů přibývá hlavně kvůli benevolentním zákonům. „Skoro každý den nás někdo kontaktuje ohledně vymáhání nájemného nebo vystěhování nájemníků. Ti si nejčastěji pronajmou byt, zaplatí jedno nájemné a pak už neplatí,“ říká Richard Tomeš ze společnosti Vymůžeme pohledávky. I podle některých právníků je ochrana nájemníků přehnaná. Částečně to má změnit nový občanský zákoník. Vztahy má upravit více ve prospěch pronajímatelů. Dnes je možné dát nájemci výpověď z bytu až po třech měsících neplacení. Minimálně stejnou dobu pak trvá výpovědní lhůta. A ještě více času mohou zabrat soudní průtahy. Nájemce má totiž právo výpověď u soudu zpochybnit, jeho žaloba tam může dlouho ležet. A i když soud určí, že výpověď je platná, je třeba nájemníka z bytu dostat. K tomu je třeba další rozsudek. Zbavit se nájemníka tak může trvat i roky. Nový zákoník problém úplně neodstraní, ale má alespoň posílit postavení majitele. Ten bude moci požadovat kauci třeba až ve výši šesti nájmů.

Na co si dát pozor?

Pronajímatel může vyžadovat kauci ve výši až tříměsíčního nájemného.

Nájemní smlouvu je lepší při pochybnostech uzavřít na dobu určitou, nejlépe jen na půl roku.

Majitel bytu či domu si může sjednat pojištění proti neplatičům (Karásková, I., Římanová, R. Rozmáhá se „bytová turistika“: neplatit, nechat se vyhodit a jít dál. Mladá fronta DNES, dne 26. 10. 2011, s. 4A).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»