Provozuje:
Juris Real Estate

Nejhorší sucho první poloviny roku má ČR patrně podle webu InterSucho za sebou.

V komentáři k aktuální mapě sucha to sdělili tvůrci portálu InterSucho. Tři nejhorší stupně sucha ze šesti zůstaly v neděli ráno pouze na šesti procentech území České republiky díky intenzivním dešťům.

Nejhorší sucho první poloviny roku má ČR patrně podle webu InterSucho za sebou.

autor. JURIS REAL, ČTK

V komentáři k aktuální mapě sucha to sdělili tvůrci portálu InterSucho. Tři nejhorší stupně sucha ze šesti zůstaly v neděli ráno pouze na šesti procentech území České republiky díky intenzivním dešťům.

Při podrobnějším pohledu je však situace extrémně odlišná ve vrstvě půdy do 40 centimetrů a v hlubší vrstvě od jednoho metru.

Zatímco v horní vrstvě sucho v tuzemsku prakticky neexistuje, hlouběji zůstává situace velmi vážná. Toto zjištění vyplývá z dat, která vědci na portálu www.intersucho.cz uveřejnili.

Především na Moravě napršelo v sobotu na většině území mezi 20 a 30 milimetry srážek, uvedl na twittru poskytovatel meteorologických služeb Amper Meteo. V Čechách byly úhrny většinou mezi deseti a 20 milimetry.

Takové úhrny dokázaly velmi dobře dosytit horní vrstvu půdy, hlouběji už se voda nedostala a situace zůstává skoro neměnná. Podle tvůrců InterSucha je tak současná situace unikátní.

"S napětím jsme čekali, zda se voda z víkendových dešťů dostane hlouběji, ale vyschlá půda a žíznivá vegetace toho moc nepropustily," uvedli v komentáři na twitteru.

Velké sucho v hlubší vrstvě tak nadále zůstává v Jeseníkách, na pomezí Pardubického, Jihomoravského a Olomouckého kraje, na Třeboňsku a Českobudějovicku, Karlovarském kraji a v západní části Libereckého kraje.

Míru sucha vědci určují při porovnání aktuální nasycenosti půdy a průměrné nasycenosti v letech 1961 až 2010.

Podle předpovědí na nejbližších deset dnů by měla být situace se suchem obdobná té současné. Občasné přeháňky a deště a denní teploty mezi 15 a 20 stupni situaci nijak výrazněji nezlepší ani nezhorší.

Loňský chladný a deštivý květen dokázal z velké míry zachránit úrodu po suchém dubnu. Letos je květen o něco teplejší a srážkově chudší než loni, deště navíc přišly později, proto zemědělci očekávají vyšší ztráty.

V šesti okresech dokonce očekávají úrodu nižší o více než 40 procent kvůli suchu.

Zasažené jsou víceméně všechny plodiny včetně vinné révy, problém mají zemědělci s krmením pro zvířata.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»