Provozuje:
Juris Real Estate

Nebojte se pořídit byt s hypotékou.

Koupit, ale i zcizit byt s hypotékou není v dnešní době nic složitého, a ani neobvyklého. Hypoteční banky se každý měsíc setkávají s desítkami případů. Koupě takového bytu může být pro zájemce zajímavou finanční investicí.

Nebojte se pořídit byt s hypotékou.

autor. JURIS REAL

Koupit, ale i zcizit byt s hypotékou není v dnešní době nic složitého, a ani neobvyklého. Hypoteční banky se každý měsíc setkávají s desítkami případů. Koupě takového bytu může být pro zájemce zajímavou finanční investicí.

Vlastník totiž často nemovitost prodává v časové tísni a tomu odpovídá právě i cena bytu. Byt s hypotékou je mnohdy levnější než podobný byt bez právní vady, tj. typicky omezení vlastnického práva v podobě zástavního práva.

Navíc převezmete-li po majiteli bytu jeho hypotéku, ušetříte dost času proti tomu, kdybyste si museli brát nový hypoteční úvěr. Většina komerčních bank po vás ani nebude požadovat dokumentaci k nemovitosti, akceptují totiž tu původní, mnohdy i s původním odhadem nemovitosti, případně jeho aktualizací. Hypotéka je běh na dlouhou trať. Pro člověka, který si ji vezme, je to závazek prakticky na většinu aktivního života. Málokdo už dopředu počítá s tím, že se jednou bude nemovitosti zatížené hypotékou zbavovat. Někoho k tomuto kroku dožene malý byt, který mu v době, kdy si ho pořizoval, naprosto vyhovoval. Tento případ je obvyklý u mladých lidí, kteří si na hypotéku koupí byt ještě předtím, než se jim narodí děti. Podle informací z bank se to často stává v případě tzv. startovacích bytů, tj. typicky bytů 2+Kk. Pochopitelně důvodem pro prodej bytu s hypotékou může být i nedostatek financí potřebných na pravidelné splátky. Vlastník bytu se dostane do tíživé finanční situace a jediným řešením je pak prodej bytu. Dalším z důvodů může být i stěhování do jiného města kvůli zajímavé nabídce zaměstnání. Ve chvíli, kdy se rozhodnete byt s hypotékou prodat, musíte především informovat hypoteční banku, u které úvěr čerpáte. Bez jejího souhlasu se totiž neobejdete. Pokud se rozhodnete koupit byt i s hypotékou, jedná se o tzv. převzetí dluhu. Banka pochopitelně musí nejdříve prověřit vaši finanční situaci, posoudit vaši bonitu, zda budete schopni hypotéku dál splácet. Kupující ji totiž přebírá i s původně nastavenými parametry, na kterých se banka dohodla s majitelem nemovitosti. To znamená, že musíte přistoupit jak na výši úrokové sazby a délku fixace, tak na dobu splácení i na výši měsíční splátky. „Převzetí hypotéky probíhá na základě platně uzavřené písemné dohody o převzetí dluhu mezi původním a novým dlužníkem, se kterým musí banka souhlasit. Předtím, než je bankou dohoda vyhotovena, musí si nový dlužník podat žádost o převzetí dluhu na formuláři banky a prokázat svoji bonitu, zda na tento úvěr se stávajícími parametry dostačuje. Převzetí dluhu proběhne k předem stanovenému datu, s aktuálním vyčíslením dluhu. Tyto informace musí korespondovat i se zněním v kupní smlouvě, tak aby nedošlo k nesrovnalostem,” popsala proces převzetí dluhu ve Wüstenrot Helena Dušková.

Podobný postup používají i ostatní banky, které převzetí dluhu umožňují. Připravte se však na poplatek, který budete muset bance za převzetí dluhu po prodávajícím zaplatit. Jedná se o standardní poplatek za dodatek k úvěrové smlouvě. Např. u České spořitelny, GE Money Bank a UniCredit Bank zaplatíte pět tisíc korun. Komerční banka si účtuje čtyři tisíce korun a Equa bank, Raiffeisenbank či Wüstenrot zpoplatňují převzetí dluhu třemi tisíci korunami.

S převzetím hypotéky ale ve všech bankách neuspějete - např. u bank skupiny ČSOB (ČSOB, Era Poštovní spořitelna a Hypoteční banka) si musíte vzít novou hypotéku, převzít tu po prodávajícím vám banka neumožní. „Kupujícímu v takovém případě poskytneme hypotéku, kterou hradí kupní cenu prodávajícímu. Kupní cena totiž zpravidla neodpovídá aktuálnímu zůstatku na hypotéce prodávajícího – z praxe víme, že kupní cena bývá vyšší, než je zůstatek hypotéky prodávajícího, a je proto zapotřebí hypotéku navýšit,” sdělila Marie Mocková z Hypoteční banky. Novým hypotečním úvěrem, který poskytnou na splacení původního úvěru, řeší koupi bytu s hypotékou také v LBBW Bank, v mBank či ve Fio bance.

„Postup při čerpání nové hypotéky je obdobný jako u refinancování úvěru, prodávající si nechá vyčíslit dlužnou částku k požadovanému datu a v rámci kupní smlouvy je zaplacení kupní ceny upraveno s tím, že část prostředků ve výši dlužné částky jde přímo na splacení úvěru prodávajícího. Kupující musí předložit standardní dokumenty potřebné k posouzení úvěru, individuálně může banka akceptovat původní odhad - záleží na jeho stáří. Kupující také musí prokázat svou schopnost úvěr splácet a doložit kupní smlouvu. Výše úvěru pak záleží na bonitě a hodnotě nemovitosti v zástavě," uvádí Vendula Žaloudíková z Fio banky. V případě, že kupující za byt s hypotékou zaplatí v hotovosti, případně si vezme novou hypotéku, může dojít i k tomu, že původní hypotéka bude předčasně splacena mimo konec fixace, za což si banky účtují vysoké poplatky.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»