Provozuje:
Juris Real Estate

Názorová polemika s ministrem spravedlnosti o budoucnosti soudních exekutorů.

Když 13. 7. vystoupili před médii zástupci EK ČR a velmi detailně a konkrétně rozporovali analýzu Ministerstva spravedlnosti, kterou úřad a především ministr Pelikán argumentují při prosazování snížení exekučního tarifu, odezva v médiích byla značná.

Názorová polemika s ministrem spravedlnosti o budoucnosti soudních exekutorů.

autor. JURIS REAL

Když 13. 7. vystoupili před médii zástupci EK ČR a velmi detailně a konkrétně rozporovali analýzu Ministerstva spravedlnosti, kterou úřad a především ministr Pelikán argumentují při prosazování snížení exekučního tarifu, odezva v médiích byla značná.

I díky odborné studii renomované společnosti Grant Thornton se jasně ukázalo, že ministerská analýza stojí na nereálných základech, počítá se smyšlenými modely exekutorských úřadů a obecně obsahuje celou řadu dalších faktických chyb.

Dalo by se proto očekávat, že v tuto chvíli ministerstvo spravedlnosti v čele s Robertem Pelikánem projeví snahu o věcnou debatu, sejde se s vedením Exekutorské komory ČR, vysvětlí své zdroje informací i představy o budoucnosti exekutorského stavu.

A především, že začne brát vážně varování a obavy soudních exekutorů, že snížení tarifu byť „jen“ o jednu třetinu bude znamenat postupný rozpad systému vymáhání exekucí. Bohužel, nestalo se tak…

Stal se vlastně pravý opak. Pan ministr neupustil od lehce sarkastického až pohrdavého tónu, s jakým k soudním exekutorům hovořil při nedávném mimořádném sněmu právě k tématu exekučního tarifu.

Jeho vyjádření ke kritice ministerské analýzy a opětovně vyřčeným obavám exekutorů se dají shrnout tak, že ministr se opravdu rozhodl snížit exekuční tarif za každou cenu, nehledě při tom na následky, o kterých navíc veřejnosti bez jakýchkoliv relevantních podkladů říká, že nepřijdou.

Budoucnost exekučního stavu u něj, bohužel, leží na žebříčku priorit mnohem níže, než lákavá vyhlídka politických bodů, které určitě u značné části veřejnosti získá tím, že soudním exekutorům ještě více znepříjemní život.

Jako názorová platforma proti zavedení teritoriality, která sdružuje řadu soudních exekutorů z malých, středních i velkých úřadů, považujeme za nutné se k několika postojům ministra spravedlnosti vyjádřit:

1) Ministr spravedlnosti zcela bagatelizuje hrozbu, že by exekutorské úřady po snížení tarifu končily svou činnost.

„V případě, že takový následek nastane, tak jsme s tím srozuměni. Pravděpodobně k ničemu takovému nedojde, a když, tak zaniknou dva nebo tři úřady z šedesáti,“ řekl ministr doslova.

S tím nemůžeme souhlasit a máme pocit, že ministr spravedlnosti opravdu nezná ani současnou situaci soudních exekutorů, a těžko pak může domýšlet, jaké následky bude mít snížení exekučního tarifu o jednu třetinu. K zániku úřadů dojde se stoprocentní jistotou. Dva nebo tři úřady ze šedesáti by v blízké budoucnosti zanikly i bez snížení tarifu, protože už současná ekonomická situace soudních exekutorů není v mnoha případech dlouhodobě udržitelná. Zvyšující se počet nevymožitelných exekucí, se kterými jsou spojené pouze náklady a žádný příjem, to vše „vykompenzováno“ stále větší agendou přecházející ze soudů na exekutory – to je velmi výbušný koktejl, který chce ministerstvo spravedlnosti ještě „vylepšit“ snížením tarifu. Úřady nejen, že budou zanikat, ale zanikne jich většina!

2) Ministr spravedlnosti tvrdí, že když už nějaké exekutorské úřady po snížení tarifu zaniknou, budou to ty malé, velké úřady nebudou nijak ohroženy.

Opět omyl, který pravděpodobně vychází z neznalosti prostředí, nebo v horším případě jeho ignorování. Zde neplatí, že čím větší, tím odolnější. Ano, větší úřady budou moct déle těžit z exekučních případů, které jsou v běhu a budou se řešit ještě podle starších pravidel. Ale i ty budou postupně vyčerpány a velikost agendy se náhle stane přítěží, která takovému velkému úřadu zlomí vaz stejně, jako se to o pár měsíců dříve stalo těm malým.

3) Na argument, že soudní exekutoři budou své posty opouštět, argumentoval ministr spravedlnosti tím, že přijdou jiní, protože zájem tu je.

Skutečně? Opravdu je zájem lidí, kteří studují nebo vystudovali právo, aby se stali soudními exekutory, jejichž odpovědnost je obrovská, mediální obraz pošlapáván ze všech stran včetně vlastního ministra, který je do funkce jmenuje, výdělky jsou stále nižší a ještě musí žít s tím, co jim ministr spravedlnosti vzkázal, tedy že podmínky se mohou kdykoliv změnit? Vidíme okolo sebe řadu soudních exekutorů, kteří začali svou funkci vykonávat poměrně nedávno, ale už nyní jsou z ní vyčerpaní a demotivovaní a uvažují, že se raději budou věnovat jinému právnímu oboru. Skutečný zájem o exekutorskou profesi nejlépe dokresluje i fakt, že už dnes se jen těžko daří obsazovat uvolněné pozice soudních exekutorů. Kde se tedy náhle vezme ten zájem, když navíc bude snížen exekuční tarif a tedy odměna exekutorů?

4) Exekutorských úřadů by mohla být klidně polovina, říká ministr spravedlnosti.

Tady už pan ministr zřejmě naznačuje, jakým směrem se budou ubírat jeho další kroky a že u snížení tarifu o třetinu nechce končit. To ostatně i vcelku otevřeně prohlásil. Problémy zde vidíme dva. Jednak snížení exekučního tarifu o jednu třetinu bude naprosto stačit k tomu, aby se počet exekutorských úřadů na tu „vysněnou“ polovinu zredukoval. A za druhé, máme tu 4,5 milionu běžících exekučních případů. Má pan ministr představu, kdo se o tyto exekuce postará? Kdo zajistí, aby lidé, kteří se domáhají svého práva, byli vyslyšeni? Tato otázka zaznívá už poměrně dlouho, z úst pana ministra ale zodpovězena nebyla.

Závěrem je třeba říci, že podporujeme návrh Exekutorské komory ČR na ustanovení expertní pracovní skupiny, která by provedla skutečnou analýzu odvětví za účasti renomovaných odborníků z oblasti ekonomiky, státní správy a justice.

Podle této skutečné analýzy by se pak mohly navrhovat a přijímat opatření směřující ke zlepšení vymáhání exekucí v České republice.

Zároveň vyzýváme ministra spravedlnosti, aby upustil od dle našeho názoru bezhlavého snižování exekučního tarifu (ať už v jakékoliv výši) a raději vedl odborný dialog se zástupci soudních exekutorů (a samozřejmě odborníků), a společně se pokusili najít cestu, po které by se vymáhání exekucí u nás mělo vydat.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»