Provozuje:
Juris Real Estate

Návrhů na bankrot obchodních společností bylo v září 139.

Nejméně od ledna 2008.

Návrhů na bankrot obchodních společností bylo v září 139.

autor. JURIS REAL

Nejméně od ledna 2008.

V září letošního roku bylo oproti předchozímu měsíci vyhlášeno méně bankrotů obchodních společností, naopak počet bankrotů živnostníků i osobních bankrotů vzrostl. Počet návrhů na bankrot obchodních společností se ve srovnání se srpnem snížil, zatímco počet návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů i počet návrhů na osobní bankrot se meziměsíčně zvýšil.

Návrhů na bankrot obchodních společností bylo nejméně od ledna 2008. Vyplývá to z analýzy provedené z dat portálu www.informaceofirmach.cz obsahujícího údaje o podnikatelských subjektech z České i Slovenské republiky.

V září letošního roku bylo vyhlášeno 82 bankrotů obchodních společností, což je o 7 méně než v srpnu. Návrhů na bankrot obchodních společností bylo 139, tedy o 10 méně než v předchozím měsíci.

Bankrotů fyzických osob podnikatelů bylo v září vyhlášeno 645 (o 10 více než v srpnu), přičemž návrhů na ně bylo podáno 736 (o 46 více).

„Od roku 2008 byl tak nízký počet návrhů na bankrot obchodních společností podán právě v lednu 2008. V případě návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů se jedná o druhý nejnižší počet v letošním roce,“ komentuje data Věra Kameníčková, analytička CRIF – Czech Credit Bureau.

Meziročně se počet bankrotů obchodních společností snížil o 22 %, zatímco u fyzických osob podnikatelů se zvýšil o 20 %. Po odpočtu oddlužení činil potom meziroční nárůst 14 %.

V září bylo nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlášeno v Praze (32) a dále s odstupem v Moravskoslezském a Zlínském kraji (po 8 bankrotech).

Naopak žádný bankrot nebyl vyhlášen v Karlovarském kraji a kraji Vysočina a pouze jeden byl vyhlášen v Ústeckém kraji.

Meziročně se počet bankrotů obchodních společností snížil ve všech krajích s výjimkou Jihočeského (+ 42 %) a Karlovarského (+ 12 %). K největšímu poklesu došlo v Jihomoravském kraji a v kraji Vysočina (shodně – 35 %).

Živnostníci v září nejvíce bankrotovali v Moravskoslezském kraji (102), naopak nejméně bankrotů zaznamenali ve Zlínském kraji (24 bankrotů) a v kraji Vysočina (25).

V období od října roku 2014 do září roku 2015 bylo nejvíce bankrotů fyzických osob podnikatelů vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (1 037 bankrotů) a ve Středočeském kraji (981 bankrotů).

Nejméně to bylo v kraji Vysočina (288 bankrotů) a ve Zlínském kraji (310 bankrotů).

Osobní bankroty

V září bylo vyhlášeno 1 330 osobních bankrotů, tedy o 63 bankrotů více než v srpnu. Zvýšil se také počet podaných návrhů na osobní bankrot, na 1 562 návrhů (+ 182). Přesto jde o třetí nejnižší počet návrhů na osobní bankrot za jeden měsíc v letošním roce. V posledních 12 měsících bylo vyhlášeno 16 818 osobních bankrotů, což je o 2 940 bankrotů méně než v předchozím období. Meziročně se počet osobních bankrotů snížil o 15 % a v průměru bylo za jeden měsíc vyhlášeno 1 402 osobních bankrotů. V období od října roku 2014 do září roku 2015 bylo podáno 20 340 návrhů na osobní bankrot, což je o 3 683 návrhů méně než v předchozím období. „Z klesající dynamiky počtu návrhů na osobní bankrot lze usuzovat i na pokles počtu osobních bankrotů v nejbližší budoucnosti,“ dodává Věra Kameníčková.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»