Provozuje:
Juris Real Estate

Návrh nového územního plánu magistrátu hlavního města Prahy a ceny pozemků.

O návrhu (pozn. resp. konceptu) nového územního plánu hlavního města Prahy jsme na těchto internetových stránkách informovali již několikrát-naposledy dne 3. 12. 2009 v souvislosti s ochranou živ. prostředí a návrhem na rozšíření skládky v Ďáblicích.

Návrh nového územního plánu magistrátu hlavního města Prahy a ceny pozemků.

O návrhu (pozn. resp. konceptu) nového územního plánu hlavního města Prahy jsme na těchto internetových stránkách informovali již několikrát - naposledy dne 3. prosince 2009 v souvislosti s ochranou životního prostředí a návrhem na rozšíření skládky v Ďáblicích.

Rovněž jsme se doteď o novém územní plánu spíše zmiňovali s ohledem na vývoj stavebních činností na území hlavního města. Avšak dosud jsme se nezamysleli nad důležitou skutečností, a to sice, jaký vliv bude mít magistrátem předpokládaný návrh územního plánu na ceny pozemků v Praze. V této souvislosti jsme si vzpomněli na trochu pozamenutý článek P. Švece - Stejná půda za osmkrát vyšší cenu, citovaný dne 17. 10. 2009 v Mladé Frontě DNES, jehož výraznou část si dnes přiblížíme, neboť názory v tomto článku uvedené, pokládáme za dlouhodobě velmi zajímavé a přínosné.

autor. JURIS REAL

O tom, kde a co se bude v následujících deseti letech stavět na území metropole, se rozhoduje právě nyní. Mění se územní plán, který nejenže umožní vzniknout novým čtvrtím, tramvajovým tratím či parkům, ale také zamíchá s cenami pozemků. Sousloví “územní plán” zavání úředničinou a mnohému Pražanovi je jeho význam zcela skrytý. A to přesto, že jde o nesmírně důležitý dokument, který ovlivňuje veškerou výstavbu v metropoli. Například jen on určí, že někomu před domem vyroste obchod, pole na periferii se změní na vilovou čtvrť nebo třeba, kde pojede metro. Územní plán se mění jednou za deset let a ta doba právě nastala. Magistrát již dva roky horečně pracuje na návrhu změn tohoto plánu. Dokument se přímo dotýká i majetku obyvatel metropole. Tím, že říká, co na obecních i soukromých pozemcích ve městě může stát, určuje i jejich hodnotu. Například místa, která jsou dnes v plánu vyznačena jako pole, by se mohla změnit ve stavební parcely. A jejich cena je pochopitelně mnohonásobně vyšší. Takových nezastavěných míst, kde na jaře rachotí traktory a v zimě se na boty lepí hlína z oraniště, je v metropoli několik. V Dubči, Královicích, Uhříněvsi, Šeberově a dalších čtvrtích. Dosud zde nemohli majitelé pozemků postavit ani cihlovou boudu právě proto, že jim to zakazuje územní plán. Jenže ten se mění a s ním i povolení na výstavbu bytů, skladů a rodinných domů. Někdo může mít štěstí a na změně územního plánu hodně vydělat. Cena metru čtverečního orné půdy se v Praze pohybuje mezi 50 až 100 korunami. Může být vyšší, pokud se očekává, že zde zastupitelstvo změní právě územní plán. Pokud tu bude možné, pak se cena zvýší mnohonásobně. Půjde sice pořád o stejnou hlínu, ale bude na ní možné stavět. To zvedne její hodnotu asi na sedm či osm set korun. Pokud zde budou inženýrské sítě a silnice, cena se opět znásobí. Třeba na dva nebo tři či čtyři tisíce. Pro lepší představu si vezměme příklad ze Štěrbohol. Tady vlastní společnost Tesco Stores přes 45 tisíc metrů čtverečních orné půdy v hodnotě asi 20 milionů korun. Po roce 2012 bude jejich hodnota podle magistrátové cenové mapy 180 milionů. V Uhříněvsi v lokalitě Za Pivovarem má na rozlehlých pozemcích pěti majitelů vyrůst nová čtvrť. Vlastníci si na prodej svých metrů čtverečních mohou rozdělit klidně i miliardu.

Ceny pozemků:

Dubeč rozloha 62 tis. m/2

Cena orné půdy 390 Kč/m/2

Cena stav. parcely 3 290 Kč/m/2

Cena pozemku 2009 24 mil. Kč

Cena pozemku 2012 204 mil. Kč

Výnos 180 mil. Kč

Uhříněves rozloha 254 tis. m/2

Cena orné půdy 460 Kč/m/2

Cena stav. parcely 4 000 Kč/m/2

Cena pozemku 2009 116 mil. Kč

Cena pozemku 2012 1 mld. Kč

Výnos 899 mil. Kč

Šeberov rozloha 45 tis. m/2

Cena orné půdy 460 Kč/m/2

Cena stav. parcely 3 980 Kč/m/2

Cena pozemku 2009 20 mil. Kč

Cena pozemku 2012 179 mil. Kč

Výnos 159 mil. Kč

Chodovec rozloha 200 tis. m/2

Cena orné půdy 350 Kč/m/2

Cena stav. parcely 2 400 Kč/m/2

Cena pozemku 2009 70 mil. Kč

Cena pozemku 2010 484 mil. Kč

Výnos 414 mil. Kč




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»