Provozuje:
Juris Real Estate

Návrh na vyšší podíl obcí z DPH ve vládě zřejmě narazí na nesouhlas.

Návrh zastupitelstva Pardubického kraje, které chce zvýšit podíl obcí na vybrané dani z přidané hodnoty a vrátit obcím část daní z příjmů podnikatelů, narazí zřejmě na nesouhlas vlády.

Návrh na vyšší podíl obcí z DPH ve vládě zřejmě narazí na nesouhlas.

autor. JURIS REAL

Návrh zastupitelstva Pardubického kraje, které chce zvýšit podíl obcí na vybrané dani z přidané hodnoty a vrátit obcím část daní z příjmů podnikatelů, narazí zřejmě na nesouhlas vlády.

Podle návrhu stanoviska pro pondělní jednání kabinetu považuje vláda navrženou změnu zákona za nevyváženou a za nedostatečně komplexní.

Krajské zastupitelstvo navrhuje v novele zákona o rozpočtovém určení daní zvýšit podíl obcí na dani z přidané hodnoty ze současných 20,83 procenta až na 23,58 procenta. Chce jim současně vrátit podíl 30 procent z daně z příjmů podnikatelů, o který obce přišly loňskou novelou zákona. Loňská novela zákona o rozpočtovém určení daní, která od letošního roku zvýšila podíl krajů na DPH, obcím tento podíl zvýšila také, ale až od roku 2017. Od příštího roku by obce měly dostávat z této daně 21,4 procenta. Podle krajského zastupitelstva je to ale nedostatečné, a proto jim tento podíl chce od roku 2018 zvýšit až na 23,58 procenta. Mohlo by jim to přinést asi sedm miliard korun navíc.

Vláda mimo jiné připomíná, že ministerstvo financí již zřídilo pracovní skupinu za účasti zástupců měst a obcí, kde se projednávají jejich podněty na změnu rozpočtového určení daní. Tyto návrhy se vyhodnocují s cílem nastavit systém určení daní optimálně pro státní rozpočet i samosprávy.

Kraj chce také obcím vrátit tzv. motivační příspěvek, tedy 30procentní podíl na dani z příjmů podnikatelů a dalších poplatníků, kteří podávají daňové přiznání.

Vláda však shledává toto opatření pro motivací obcí na zvýšení příjmů těchto poplatníků jako zcela nevyhovující.

Uvádí také, že pouze sedm procent tuzemských měst a obcí z celkových 6 248 mělo v posledních pěti letech v každém roce na tyto peníze nárok.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»