Provozuje:
Juris Real Estate

Naúčtovali Vám v realitní kanceláři sankci za neuzavření smlouvy?

Možná neoprávněně!

Naúčtovali Vám v realitní kanceláři sankci za neuzavření smlouvy?

autor. JURIS REAL

Možná neoprávněně!

Při koupi nemovitosti je zpravidla nejprve uzavírána rezervační smlouva. Pokud následně nedojde k uzavření smlouvy kupní, bývá naúčtována smluvní pokuta ve výši rezervačního poplatku. Ne vždy ale oprávněně.

Nejvyšší soud vynesl rozhodnutí ve sporu o uhrazení smluvní pokuty odpovídající rezervačnímu poplatku v případě, kdy realitní makléř nejednal jako zástupce budoucího prodávajícího nemovitosti.

Ačkoliv se jedná o rozhodnutí vydané před účinností nového občanského zákoníku, může mít dopady i do současného pojetí vztahů mezi zájemci o koupi nemovitosti a realitními makléři jako zprostředkovateli prodeje nemovitosti.

Okresní soud v Kladně projednával případ žaloby, kterou se žalobci jakožto zájemci o koupi nemovitosti po žalovaném jakožto zprostředkovateli prodeje nemovitosti domáhali zaplacení částky 60 000 Kč s příslušenstvím. Okresní soud v Kladně při posuzování sporu vycházel ze skutkového děje, kdy strany sporu uzavřely v srpnu 2008 smlouvu o rezervaci rodinného domu.

Na základě rezervační smlouvy se zájemci o koupi nemovitosti zavázali nejpozději do konce rezervační lhůty uzavřít s třetí osobou, tedy prodávajícím nemovitosti, kupní smlouvu na nemovitost, a to včetně závazku úhrady rezervačního poplatku ve výši 60 000 Kč. V případě, že by nedošlo v rezervační lhůtě k uzavření kupní smlouvy z důvodů okolností zapříčiněných zájemci o koupi nemovitosti, byla stanovena povinnost zájemců uhradit zprostředkovateli smluvní pokutu ve výši tohoto rezervačního poplatku.

Následně zájemci uzavřeli s prodávajícím kupní smlouvu na nemovitost, od které však o několik dnů později odstoupili, jelikož došlo k sesuvu nosné zdi nemovitosti a nastaly další podstatné stavební závady střechy. Zprostředkovatel odmítnul vydat zájemcům o koupi nemovitosti zpět rezervační poplatek, jelikož uplatnil smluvní pokutu ve výši rezervačního poplatku s odůvodněním, že kupní smlouva nebyla uzavřena v rezervační lhůtě z důvodu na straně zájemců o koupi nemovitosti.

Okresní soud v Kladně zamítl žalobu zájemců o koupi nemovitosti. Stanovil, že ujednání o smluvní pokutě je platné, jelikož k uzavření kupní smlouvy nedošlo z důvodů na jejich straně.

Odůvodnění Okresního soudu v Kladně: „Soud dospěl k závěru, že žalobci nemají právo na vrácení rezervačního poplatku, neboť k uzavření kupní smlouvy nedošlo z důvodů na jejich straně. Nepřisvědčil jejich námitce, že k uzavření smlouvy nedošlo z důvodu špatného stavu domu; žalobci totiž měli možnost si převáděné nemovitosti důkladně prohlédnout a byli s jejich stavem obeznámeni již před podpisem rezervační smlouvy. Kupní smlouva tudíž nebyla v rezervační lhůtě uzavřena z důvodu na straně žalobců a žalované náležela smluvní pokuta.“

Zájemci o koupi nemovitosti nesouhlasili s rozhodnutím soudu a podali odvolání ke Krajskému soudu v Praze, které však bylo neúspěšné.

Zájemci o koupi nemovitosti se tedy rozhodli podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Rozsudek Nejvyššího soudu ve prospěch zájemců

Nejvyšší soud vyhověl dovolání a zrušil rozsudky Okresního soudu v Kladně a Krajského soudu v Praze a věc vrátil k dalšímu řízení. Nejvyšší soud v rámci odůvodnění svého rozhodnutí argumentoval, že rezervační smlouva obsahuje tři zásadní ujednání k právnímu posouzení sporu.

Za prvé se zájemci o koupi nemovitosti zavazují vůči zprostředkovateli prodeje nemovitosti do určité doby uzavřít kupní smlouvu s vlastníkem nemovitosti, za druhé se zájemci o koupi nemovitosti zavazují uhradit rezervační poplatek ve výši 60 000 Kč a za třetí zájemci o koupi nemovitosti souhlasí, že v případě nesplnění svých povinností dle rezervační smlouvy propadá rezervační poplatek jako smluvní pokuta zprostředkovateli.

Nejvyšší soud rozhodnul, že nejedná-li zprostředkovatel prodeje nemovitosti jako zástupce budoucího prodávajícího, je ujednání, kterým se zájemce o koupi nemovitosti zaváže uzavřít do určité doby kupní smlouvu s budoucím prodávajícím, neplatné, tudíž není platné ani ujednání o smluvní pokutě.

K tomuto Nejvyšší soud: „Smlouva o rezervaci žalobce zavazovala k uzavření kupní smlouvy s třetí osobou, která vůli k tomu, aby žalobci nabyli specifikovanou nemovitost, neprojevila. Je-li ujednání smlouvy o rezervaci neplatné, nemohlo platně založit ani povinnost žalobců uzavřít do 20. 9. 2008 kupní smlouvu, na jejíž porušení je vázána povinnost zaplatit smluvní pokutu; z akcesorické povahy zajištění závazků vyplývá, že vedlejší (zajišťovací) závazek nemůže platně vzniknout bez existence platného hlavního (zajišťovaného) závazku. Pokud je (jako odporující zákonu) neplatné ujednání o založení hlavního závazkového vztahu, nemohlo platně vzniknout ani jeho zajištění; neplatným je tudíž i ujednání o smluvní pokutě.“ K platnosti posuzované rezervační smlouvy by bylo tedy potřebné, aby rezervační smlouva byla uzavřena mezi budoucími účastníky kupní smlouvy nemovitosti nebo jejich zástupci, avšak zastoupení musí být najisto patrné.

Uvidíme, zda i po účinnosti nového občanského zákoníku bude rozhodovací praxe soudů posuzovat obdobně tuto problematiku. Budete-li řešit takovýto spor, lze jedině doporučit konzultovat s právníkem k posouzení veškerých aspektů vašeho konkrétního případu, a to i vzhledem k neustálému vývoji rozhodovací praxe soudů a samotné legislativy.

Uvedené a citované rozhodnutí (Rozsudek Nejvyššího soudu ze dne 24. 7. 2013, sp. zn. 33 Cdo 3448/2012) naleznete v kompletním znění na webových stránkách Nejvyššího soudu: www.nsoud.cz.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»