Provozuje:
Juris Real Estate

Naše realitní kancelář se úspěšně pohybuje i v problematice pojišťovnictví.

Z tohoto důvodu jsme nemohli nezaznamenat zajímavý článek z oblasti pojišťovnictví na internetových stránkách České advokátní komory.

Naše realitní kancelář se úspěšně pohybuje i v problematice pojišťovnictví.

autor. JURIS REAL

Z tohoto důvodu jsme nemohli nezaznamenat zajímavý článek z oblasti pojišťovnictví na internetových stránkách České advokátní komory.

Motoristé, kterým někdo naboural auto, často doplácejí tisíce korun na amortizaci. Pojišťovny jim totiž nezaplatí celou opravu s tvrzením, že auto je opotřebované a nové díly ho zhodnotily. Jenže toto škrtání plnění bývá v mnoha případech protiprávní. Navíc náročná oprava, například natahování karoserie, vozidlo mnohdy morálně výrazně znehodnotí, tedy sráží jeho cenu, i když má nové součástky a nový lak. Šance těch, kdo se proti omezenému plnění od pojišťoven brání u soudu, nicméně v posledních letech pozvolna a nenápadně rostou.

Např. loni Okresní soud v Chrudimi v převážné části vyhověl poškozenému motoristovi Miroslavu P., když žalované pojišťovně neuznal padesátiprocentní krácení nároku s ohledem na amortizaci. Pojišťovně uložil, aby mu doplatila dalších patnáct tisíc korun s příslušenstvím.

Soud s ohledem na nález Ústavního soudu (už z roku 2008) shledal v tomto případě odpočet ze strany pojišťovny jako nepřijatelný s odůvodněním, že „náklady na provedení opravy by uvedly vozidlo pouze do stavu, v jakém bylo před nehodou, a v žádném případě by nedošlo ke zvýšení jeho obecné ceny, tedy k jeho zhodnocení“.

Advokáti hájí už i motoristy. To, že se k amortizaci, tedy krácení plnění, už v minulosti ve prospěch motoristů vyjadřoval i Ústavní soud, ale většina poškozených řidičů a často ani právníků neví.

Smíří se totiž s dogmatem pojišťoven, že amortizace je vždy nezvratná a nejede přes to vlak. Tak to ale není, byť pojišťovny mají renomované právníky. Potíž je také v tom, že rozhodování soudů v obdobných věcech nebývá stejné a předvídatelné.

Přesto se však některým právníkům hájícím řidiče už podařilo za poměrně krátkou dobu z pojišťoven navíc vymoci milióny korun. Ne všichni advokáti totiž pracují pro pojišťovny.

Na případy krácení pojistného plnění u aut s poukazem na amortizaci se u nás specializuje například pražská Kancelář pro ochranu práv poškozených, což je právnická on-line poradna, pro kterou pracuje tým 25 advokátů.

Veřejnosti pomáhá od letošního ledna, autoservisy hájila proti krácení pojišťoven od roku 2008. Od té doby již od pojišťoven vymohla navíc více než dvanáct miliónů korun.

A kdo to platí? Kancelář si účtuje dvacet procent z vymožené částky. „Pokud neuspějeme, nám motorista neplatí nic,“ uvedl Petr Nechanický z Kanceláře pro ochranu práv poškozených. Ti však v případě neúspěchu samozřejmě musejí počítat se soudními výlohami, nicméně případy krácení s odvoláním na amortizaci bývají někdy v takovém finančním rozsahu, a bez dostatečné právní argumentace, že za žalobu to stojí. Navíc ve vyhrocených kauzách jdou pojišťovny na mimosoudní vyrovnání.

Základní právní poradenství, respektive odpovědi právníků na konkrétní otázky motoristů, jak se nenechat pojišťovnou oškubat, jsou bezplatně na www. amortizace. cz.

Netušíte škodu, volejte policii

Toto však není jediný projekt pro motoristy. Dalším je právnická poradna Pomoc poškozeným, zaměřující se rovněž na vymožení maximálního odškodnění od pojišťovny. I zde najdete, jak postupovat bezprostředně po nehodě a v komunikaci s pojišťovnou.

„Třeba škoda na vozidle se po nehodě těžko odhaduje. Pokud ve výsledku přesáhne sto tisíc korun a nezavolali jste k nehodě policii, pak bude pojišťovna přinejmenším krátit pojistné plnění. Proto doporučujeme, aby řidiči, kteří si nejsou jistí, preventivně policii zavolali,“ radí Lukáš Fládr ze sdružení Pomoc poškozeným.

Tým právníků z on-line poradny vymohl motoristům už přes dvanáct miliónů korun.

S využitím Ginter, J. Z pojišťovny lze často vysoudit nevyplacené peníze. [citováno dne 13. 12. 2012]. Dostupný z http://www.cak.cz/scripts/detail.php?id=10599




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»