Provozuje:
Juris Real Estate

Národní muzeum v Praze získává svou historickou podobu.

Ke svému původnímu vzhledu z 19. století se postupně vrací fasáda budovy Národního muzea. Restaurátoři očistili většinu děl na čelní straně fasády a výsledek mohou spatřit i kolemjdoucí.

Národní muzeum v Praze získává svou historickou podobu.

autor. JURIS REAL

Ke svému původnímu vzhledu z 19. století se postupně vrací fasáda budovy Národního muzea. Restaurátoři očistili většinu děl na čelní straně fasády a výsledek mohou spatřit i kolemjdoucí.

Světlejší barvu získá také sloupořadí poškozené střelbou okupačních vojsk v srpnu 1968, stopy po střelách ale ve fasádě zůstanou jako memento, doplní je pamětní deska. Pokračující opravu muzea si přijel prohlédnout i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

V sálech historické budovy, která bude otevřena příští rok na podzim, se již pracuje na položení podlah, očištěny jsou zdobené stropy, v Panteonu restaurátoři pracují na lunetách a dalších ozdobných prvcích zdí a stropu.

Také stále pokračuje hloubení tunelu, který bude propojovat historickou a Novou budovu Národního muzea.

Kontrolního dne se zúčastnil taktéž ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) v doprovodu ředitele muzea Michala Lukeše a ředitelky Národního památkového ústavu Naděždy Goryczkové.

Muzeum informovalo novináře, že stihne rekonstrukci, která trvá již skoro dva roky, dokončit ke 100. výročí založení Československa. Otevře se v říjnu 2018 a muzeum si tak připomene i 200. výročí svého založení.

K této příležitosti připravuje spolu se Slovenským národním muzeem společnou Česko-slovenskou/Slovensko-českou výstavu, jež se bude věnovat společným dějinám Čechů a Slováků.

Její koncepce bude založena na konkrétních lidských osudech, které formovaly dějiny Československa. Její podstatnou částí se má stát sebeidentifikace návštěvníků, respektive jejich předků s aktéry výstavy - budou se promítat soukromé fotografie či prezentovat deníkové záznamy.

Dokončení rekonstrukce Národního muzea zmiňoval premiér Sobotka na počátku svého mandátu v roce 2014 jako jednu z priorit resortu kultury.

Budova v té době byla několik let vyklizená a připravená na stavbu, její zahájení ale o mnoho měsíců zdrželo opakované řízení u antimonopolního úřadu. Stavba začala v dubnu 2015 a počítá se, že bude trvat 42 měsíců. Rekonstrukce budovy, která dominuje pražskému Václavskému náměstí, vyjde na více než 1,5 miliardy korun.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»