Provozuje:
Juris Real Estate

Nájemné na konci roku mezičtvrtletně kleslo o 3,3 pct na 237 korun za m2.

Bytové nájemné v České republice na konci loňského roku v Praze a krajských městech kleslo mezikvartálně v průměru o 3,3 procenta na 237 korun za metr čtvereční.

Nájemné na konci roku mezičtvrtletně kleslo o 3,3 pct na 237 korun za m2.

autor. JURIS REAL, ČTK

Bytové nájemné v České republice na konci loňského roku v Praze a krajských městech kleslo mezikvartálně v průměru o 3,3 procenta na 237 korun za metr čtvereční.

Nejdražší byla Praha s 287 korunami, nejlevnější pak Ústí nad Labem s průměrným nájemným 170 korun za metr čtvereční.

Toto zjištění vyplývá z údajů poradenské společnosti Deloitte, které na on-line konferenci Asociace nájemního bydlení uveřejnil manažer v oddělení nemovitostí Deloitte Petr Hána. "Takzvaný Rent Index udává mezikvartální srovnání cen nájemních bytů. Jedná se o svého druhu první datově podložený index, který sleduje vývoj cen a trendů nájemního bydlení v ČR," uvedl viceprezident Asociace nájemního bydlení Jan Rafaj. Asociace je odborným garantem indexu. Vzhledem k tomu, že jde o první údaj, meziroční srovnání není k dispozici. Deloitte k výpočtu indexu sbírá data z realitních portálů.

Za Prahou bylo nejvyšší nájemné v Brně (258 korun za metr čtvereční), Hradci Králové (221 korun) a Zlíně (220 korun). Naopak po Ústí nad Labem byly nejlevnější Ostrava (175 korun), Karlovy Vary (178 korun) a České Budějovice (194 korun).

Deloitte sleduje ceny prodaných bytů v krajských městech. Ve Středočeském kraji, které své krajské sídlo nemá, vychází z průměru za Benešov, Beroun, Kladno, Mladou Boleslav a okresy Praha-východ a Praha-západ.

Nájemné na konci loňského roku mezikvartálně kleslo v sedmi krajských městech, v sedmi stouplo. Nejvíce se snížilo v Praze, o 4,3 procenta, ve Zlíně (o 3,5 procenta) a v Brně (o 2,6 procenta). Nejvíce vzrostlo v Jihlavě (o 5,4 procenta), Hradci Králové (o 5,2 procenta) a v Ústí nad Labem (o tři procenta).

Téměř dvě třetiny pronájmů tvořily byty v cihlových domech. Na panelové domy připadalo 22 procent, na byty v nových developerských projektech 13 procent.

V Praze nájemné kleslo mezičtvrtletně průměrně o 4,3 procenta na 287 korun za metr čtvereční. Nejdražší byly městské části Praha 2 (321 korun), Praha 1 (314 korun) a Praha 3 (303 korun). Naopak nejnižší nájemné bylo v Praze 4 (268 korun za metr čtvereční) a v Praze 6 (271 korun).

"Změny se začaly projevovat již v únoru loňského roku, kdy se na trhu s nájemním bydlením najednou ve velkém začaly objevovat byty původně určené pro ubytování turistů. Souviselo to především se zásadním zpomalením cestovního ruchu během pandemie covidu-19. Tato situace se projevila zejména v Praze jako v největším českém turistickém centru," konstatoval Hána.

Efektem podle něj bylo, že v centru Prahy v prvním čtvrtletí 2020 pokleslo nájemné a postupně v průběhu roku byla ovlivněna průměrná cena nájemného v celé Praze.

Nájmy klesly v posledním čtvrtletí ve všech městských částech Prahy. Nejvíce v Praze 8 (o šest procent) a v Praze 5 (o pět procent). Nejméně v Praze 7 (o 1,7 procenta) a Praze 4 (o 2,5 procenta).

"Tento stav je ovšem pouze přechodný, nájmy bytů původně určených pro turisty jsou spíše na měsíce než roky a většina vlastníků takových bytů se po obnovení cestovního ruchu vrátí ke krátkodobému ubytování. V období po pandemii očekávám celkově stabilizaci trhu a následně opětovný růst cen nájmů, který ale bude postupný podle toho, jak se bude měnit příliv turistů a studentů,” dodal a uzavřel Hána.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»