Provozuje:
Juris Real Estate

Nájem bere Pražanům z peněženky až 70 procent mzdy.

Jinde je to méně.

Nájem bere Pražanům z peněženky až 70 procent mzdy.

autor. JURIS REAL

Jinde je to méně.

Češi, kteří bydlí v pronájmu, jsou na tom nejhůře v metropoli. Pražané totiž zaplatí za nájem v průměru 70 procent průměrné čisté mzdy. Nejlépe jsou na tom lidé v Ústeckém a Libereckém kraji, kde za nájem utratí necelou polovinu čisté mzdy. Statistiky developerské společnosti Trigema ukazují, že za pronájem bytu o velikosti 65 metrů čtverečních zaplatí Pražané 19 045 korun měsíčně. Stejný byt v Moravskoslezském a Ústeckém kraji přitom vyjde v průměru na 9 230 korun za měsíc. Domácí trh s bydlením je závislý na tom, jak je sledovaný region atraktivní z hlediska průměrného příjmu, pracovních příležitostí a řady dalších hledisek. Praha láká především kvůli vyšší průměrné čisté mzdě, která dosahuje po zdanění u bezdětných Pražanů zhruba 27 tisíc korun, zatímco v Moravskoslezském a Ústeckém kraji přibližně 19 tisíc korun. Za poslední čtvrtletí lze zaznamenat nárůst poptávky po pronájmech o čtyři procenta. Jedná se přitom o nejslabší období, poněvadž začalo léto, studenti v květnu nebo v červnu často končí nájmy a volných bytů přibývá. Pokud se podíváme na meziroční komparaci druhých kvartálů roků 2016 a 2017, pak došlo ke zvýšení o 29 procent.

Ceny nájmů bytů jsou ovlivněny nedostatkem dostupných bytů, a to ať už kvůli krátkodobým pronájmům, zvyšování nedostupnosti hypoték či nedostatku prodávaných bytů. Nedostatek nových bytů se následně projevuje v omezené nabídce bytů na tzv. sekundárním trhu. Pokud v Praze nebude dlouhodobě dostatek nových bytů, a je jedno, jestli v osobním nebo třeba družstevním vlastnictví, tak hrozí omezení dynamiky rozvoje města a noví obyvatelé budou hledat ubytování mimo Prahu. Ale do té budou nadále za prací dojíždět a dojde např. k výraznému zhoršení už tak velmi špatné dopravní obslužnosti města a totálnímu ucpání dopravních koridorů. Růst cen nájmů je vidět také tam, kde jsou vysoké školy, a to kvůli studentům. To samé platí třeba i pro Mladou Boleslav a okolí automobilové továrny Škodovky. Ceny za nájmy jsou zde na úrovni Brna a Prahy.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»