Provozuje:
Juris Real Estate

Na pozemky u Říčan nemají Lichtenštejnové právní nárok, konstatoval soud.

Lichtenštejnové nemají nárok na 600 hektarů pozemků v okolí Říčan, neboť by tím byly porušeny restituční zákony, rozhodl Obvodní soud pro Prahu-východ.

Na pozemky u Říčan nemají Lichtenštejnové právní nárok, konstatoval soud.

autor. JURIS REAL

Lichtenštejnové nemají nárok na 600 hektarů pozemků v okolí Říčan, neboť by tím byly porušeny restituční zákony, rozhodl Obvodní soud pro Prahu-východ.

O pozemky, které získala nadace současného knížete Jana Adama II. jako dědictví kvůli chybám v katastru nemovitostí, se žalobou přihlásil stát.

Knížecí rodina se hodlá odvolat.

Rodina přišla o majetek v České republice v roce 1945 kvůli tomu, že se kníže František Josef II. Lichtenštejn údajně přihlásil k německé národnosti. To ale Lichtenštejnové vždy odmítali a konfiskaci majetku neuznávali. Nikdy se jej ale nepokusili získat zpět žalobou.

Nynější spor umožnilo to, že úředníci v minulosti ne všude vyznačili majetek, který propadl státu podle Benešových dekretů.

Knížecí rodina pak před třemi lety zjistila, že u Říčan je skoro stovka pozemků, kde byl jako vlastník stále zapsán kníže František Josef II.

Lichtenštejnové se proto přihlásili o dědictví a po rozhodnutí Okresního soudu pro Prahu-východu úspěšně nechali pozemky na katastru převést na svou nadaci.

Nadace poté oslovila státní podnik Lesy ČR, který na pozemcích hospodařil, že chce majetek převzít. Stát ale podal na změnu vlastníka v katastru žalobu.

„Vzhledem ke konfiskaci majetku Františka Josefa II. Lichtenštejna v roce 1945 se na území České republiky nemohl nacházet žádný jeho majetek, který by mohl být předmětem dědění,“ uvedl mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka.

Středeční rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu-východ tento pohled potvrdil.

Soudkyně Klára Obrtlíková sice připustila, že stát zřejmě způsobil Lichtenštejnům příkoří, ale pokud by majetek nadaci zůstal, jednalo by se o prolomení restitučních zákonů.

Odkázala na deset let staré rozhodnutí Ústavního soudu, který řekl, že restituční zákony nelze obcházet jinými obecnými žalobami.

Soudkyně se proto nezaobírala tím, nakolik bylo zabrání majetku Lichtenštejnů spravedlivé.

Nadace oznámila, že se odvolá.

„Kníže Jan Adam II. se nikdy nechtěl soudit s Českou republikou o navrácení nemovitostí, které byly jeho rodině zabaveny ve 20. století. Nadace nyní pouze reaguje obhajobou v rámci českého práva,“ sdělil HN mluvčí knížecí nadace Michal Růžička.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»