Provozuje:
Juris Real Estate

Na plantáži v Holešově začal samosběr jahod.

Úroda je nadprůměrná.

Na plantáži v Holešově začal samosběr jahod.

autor. JURIS REAL

Úroda je nadprůměrná.

Na plantáži firmy Vaklima v Holešově, která patří mezi největší pěstitele jahod ve Zlínském kraji, začal tento týden samosběr.

Jahody z Holešova plní také tržnice v několika městech a obcích kraje. Zatímco loni úrodu poškodily jarní mrazy, letos bude asi díky teplému počasí nadprůměrná.

"V minulých letech skoro každým rokem byly mrazy, které se vyskytovaly na začátku května, vloni a předloni byly už v dubnu. Hodně nám toho pomrzlo. Letošní rok je výjimkou v tom směru, že mrazy vůbec nebyly. Byl teplý konec dubna a do jisté míry byl teplý i květen, takže se sezona urychlila o minimálně deset dnů," uvedl Valenta. Sezona podle něj obvykle trvá pět až šest týdnů. Letos se však kvůli teplému počasí zřejmě zkrátí na čtyři až pět týdnů. Na holešovské plantáži sběrači obvykle z hektaru sklidí mezi šesti až deseti tunami jahod ročně. Zatímco loni byly výnosy slabé, letos by se mohly přiblížit k horní zmíněné hranici. Roční tržby firmy Vaklima se v roce 2017 pohybovaly kolem 3,5 milionu korun. Letos by mohly podle Valenty díky dobré úrodě vzrůst o půl milionu.

Společnost letos pěstuje produkční jahody na 4,5 hektarech půdy, rostliny rodí druhým rokem. Na dalších třech hektarech má od dubna nové výsadby, které zatím pochopitelně ovoce neplodí. Firma využívá moderní technologie včetně zavlažování a ochranných fólií. Samosběr letos zahájila v pondělí 28. května, o několik dní dříve začali brigádníci s trháním jahod pro prodej na tržištích. Pokud je příznivé počasí, zavítají na plantáž denně stovky lidí. Ceny Vaklima ve srovnání s minulým rokem mírně zvýšila. Kilogram jahod při samosběru stojí nyní podle kvality a velikosti plodu na 50 až 70 korun, loni to bylo 45 až 65 korun. Na tržištích v krajském Zlíně, Fryštáku na Zlínsku a Martinicích na Kroměřížsku stojí kilogram jahod z Holešova 80 až 140 korun. "Na tržištích si jahody prodáváme sami. Měl jsem těch stánků hodně, teď jsem to zúžil, protože lidé spíš preferují samosběry. Mohou si jahody natrhat úplně čerstvé a vybrat si jejich velikost nebo stupeň zralosti," řekl Valenta.

Ovocnářská unie registruje v Česku téměř tři desítky větších pěstitelů jahodníku a k tomu zhruba 80 regionálních pěstitelů hospodařících na ploše do tří hektarů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»