Provozuje:
Juris Real Estate

Na návštěvníky čeká v metropoli nová výstava děl malířky Toyen.

Národní galerie Praha připravila rozsáhlou výstavu děl surrealistické malířky Toyen. Vznikala ve spolupráci se zahraničními institucemi a ve Valdštejnské jízdárně měla začít v pátek.

Na návštěvníky čeká v metropoli nová výstava děl malířky Toyen.

autor. JURIS REAL, ČTK

Národní galerie Praha připravila rozsáhlou výstavu děl surrealistické malířky Toyen. Vznikala ve spolupráci se zahraničními institucemi a ve Valdštejnské jízdárně měla začít v pátek.

Zatím ale nainstalovaná expozice bude čekat, až zmírnění protiepidemických opatření umožní otevřít výstavu návštěvníkům.

Výstava se jmenuje Toyen: snící rebelka a podle plánů NGP má trvat do 15. srpna.

Toyen patří k nejoriginálnějším a nejznámějším českým umělkyním 20. století, současně se ještě za svého života proslavila i ve Francii, kde od roku 1947 trvale žila.

Její výrazná tvorba i neotřelé životní postoje vzbuzují po celém světě čím dál větší zájem o její osobu i dílo. Autorka patří v tuzemsku k oblíbeným autorům českých sběratelů a její díla v aukcích patří k těm nejdražším.

Rovněž její výstavy patří k těm nejnavštěvovanějším. V roce 2000 ji v Praze za tři měsíce vidělo skoro 67.000 lidí.

Od té doby se v Praze velká výstava Toyen nekonala. O dva roky později byla výstava jejích děl ve francouzském Saint-Etienne. V Paříži dosud velká retrospektiva nebyla a v Německu je Toyen stále téměř neznámá, uvádějí kurátoři nové výstavy.

Proto si tento mezinárodní projekt vznikající ve spolupráci Národní galerie Praha, Hamburger Kunsthalle a Musée d"Art Moderne de Paris klade za cíl představit její dílo v co nejucelenější podobě a prostřednictvím tří výstav a podrobného katalogu ve čtyřech jazycích s ním seznámit evropské publikum.

Pražská výstava ve Valdštejnské jízdárně je koncipována chronologicky a rozdělena do časových úseků podle důležitých etap tvorby Toyen. Zároveň však vypíchne důležitá témata, která se objevují průběžně v celém jejím díle, např. erotiku či alchymii.

Ukáže nejen obrazy a kresby, nýbrž i bohatou ilustrační tvorbu. Důraz autoři kladli i na zásadní spolupráci Toyen s přáteli jak z pražské, tak pařížské surrealistické skupiny, jako byli Jindřich Štyrský, Jindřich Heisler, André Breton a další.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»