Provozuje:
Juris Real Estate

Na Žatecku včera začala sklizeň chmele.

Podle prvních rozborů je jeho kvalita dobrá, úroda se očekává zatím průměrná. Náklady pěstitelům vrostly na zajištění brigádníků. Na chmelnicích pracují cizinci i místní vysokoškoláci, zjistila ČTK.

Na Žatecku včera začala sklizeň chmele.

autor. JURIS REAL, ČTK

Podle prvních rozborů je jeho kvalita dobrá, úroda se očekává zatím průměrná. Náklady pěstitelům vrostly na zajištění brigádníků. Na chmelnicích pracují cizinci i místní vysokoškoláci, zjistila ČTK.

"Začali jsme pozvolna dnes, i když chmel není úplně dozrálý, ale máme tady lidi ze zahraničí, kteří chtějí pracovat," řekl ČTK chmelař Pavel Kozlovský z Účelového hospodářství Stekník. Brigádníkům musí pěstitelé letos zajistit nejen ubytování, ale pro některé z nich také testy na covid-19. "Přivézt a otestovat jsme museli nechat Rumuny. Slováků zase nejprve bylo nahlášeno 45, ale po informacích o situaci v ČR se jich 15 odhlásilo, takže jsme rychle zajistili příjezd alespoň těch třiceti," uvedl Kozlovský. Na sklizeň není potřeba tolik lidí jako na zavádění chmele. Do práce se teď zapojuje i řada vysokoškoláků. Ti pomáhali pěstitelům i na jaře, kdy byla personální situace kritická. "Agentury nám tehdy zajistily Ukrajince, kteří tu byli v posléze kvůli koronaviru zavřených továrnách. No a pak už jsme sháněli jednotlivce," sdělil Kozlovský.

Závlahu mají hospodářství na Stekníku na všech 130 hektarech. "Úroda bude lepší než průměr," uvedl Kozlovský. Jinde je znát, že v červenci srážky na Žatecku chyběly. Podle vegetační zprávy společnosti Chmelařství družstvo Žatec byl objem srážek v žatecké oblasti velice slabý. "Objem srážek za měsíc červenec 2020 činí 12,60 milimetrů, což je nejnižší hodnota za posledních pět sledovaných let," informovala společnost.

Svaz pěstitelů chmele ČR bude mít informace k úrodě až po sklizni. "Zatím to s úrodou vypadá na průměr," řekl ČTK tajemník svazu Michal Kovařík. Ovlivnit sklizeň může ještě počasí. "První rozbory kvality vypadají dobře," doplnil.

Bouřka, která na Přerovsku poničila v zemědělskému družstvu v Kokorách 16 hektarů chmelnic, zasáhla i jiná místa v ČR. "Odhadujeme, že dohromady spadlo v celé republice zhruba 40 až 50 hektarů chmelnic," uvedl Kovařík. Chmel letos zabírá plochu zhruba 4 970 hektarů.

Loni se sklizeň chmele meziročně zvýšila o 39,4 procenta na 7 145 tun s průměrným výnosem 1,43 tuny na hektar.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»