Provozuje:
Juris Real Estate

Na Třebíčsku trpí suchem čtyři pětiny lesů, situace se navíc zhoršuje.

Na Třebíčsku jsou podle odhadu lesníků oslabeny suchem čtyři pětiny lesů, usychají v nich smrky i borovice. V lepším stavu jsou lesy jen poblíž toků, lesní potoky ale v létě vysychají.

Na Třebíčsku trpí suchem čtyři pětiny lesů, situace se navíc zhoršuje.

autor. JURIS REAL

Na Třebíčsku jsou podle odhadu lesníků oslabeny suchem čtyři pětiny lesů, usychají v nich smrky i borovice. V lepším stavu jsou lesy jen poblíž toků, lesní potoky ale v létě vysychají.

Problémy trvají přes tři roky a deficit vláhy letošní teplé jaro ještě prohlubuje. Těžba souší převyšuje objem dřeva napadeného kůrovcem.

K vysychání lesů přispívají rozlehlá pole a velké průmyslové plochy, jimiž jsou elektrárna Dukovany a vojenské letiště u Náměště nad Oslavou.

S podobným nedostatkem vláhy jako Třebíčsko bojují i sousední lesní správy Znojmo a Náměšť nad Oslavou.

Sucho je tam velké. "V některých místech až kritické," řekl krajský ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík. Těžba se na Třebíčsku již týká jen poškozených stromů. "Přičemž pro tu širší oblast lze konstatovat, že objem soušových těžeb významněji převyšuje objem těžeb kůrovcových," podotkl. Suchem nejvíc trpí smrkové lesy, poněvadž mají kořeny mělko. "Snažíme se pěstovat více listnaté dřeviny nebo hluboko kořenící dřeviny," řekl Šafařík. K úbytku vláhy v tomto území podle Šafaříka přispívají pole s výměrami, které patří mezi největší v republice. "Já bych v tuto chvíli apeloval na všechny hospodáře v krajině, pokusme se do této oblasti vnést co nejvíce rozptýlené zeleně," řekl. Vliv podle něj mají i dukovanská elektrárna a vojenské letiště. "Dvě plochy, které když je teplo, vyzařují obrovské množství energie, tepla, do ovzduší a rozhání de facto ty srážkové mraky," uvedl.

Lesní správa Třebíč obhospodařuje 16.000 hektarů státních lesů. Loni vytěžila 190.000 metrů krychlových dřeva, zhruba dvojnásobek běžné roční těžby.

Lesní správce Aleš Rusek uvedl, že v tomto území nejsou komplexy lesa hluboké a nedokážou si udržet své klima. Stresují je okolní rychle vysychající pole.

V mladině na dohled dukovanské elektrárny Rusek novinářům ukázal desetileté smrky, které už začínají vytvářet šišky, což by se při obvyklém přísunu vláhy stalo až za několik desetiletí. "Je to projev toho, že jsou ty stromy stresované. Sazenice se snaží vytvořit šišky a zachovat rod," vysvětlil.

Problémy se suchem existují v celé republice, nejvíc se zatím projevují na severní Moravě. Třebíčsko je nejpostiženější částí Vysočiny.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»