Provozuje:
Juris Real Estate

Na Tokáni shořely dvě historické chaty, požárníci místo hlídají.

V Národním parku České Švýcarsko u Rynartic včera bohužel shořely dvě historické chaty, které jsou kulturními památkami. Hasiči vyhlásili vysoký třetí stupeň požárního poplachu. Na místě zasahovaly desítky hasičů, pomáhal i vrtulník.

Na Tokáni shořely dvě historické chaty, požárníci místo hlídají.

autor. JURIS REAL, ČTK

V Národním parku České Švýcarsko u Rynartic včera bohužel shořely dvě historické chaty, které jsou kulturními památkami. Hasiči vyhlásili vysoký třetí stupeň požárního poplachu. Na místě zasahovaly desítky hasičů, pomáhal i vrtulník.

Oheň se rozšířil do lesa ve špatně přístupném skalnatém terénu, hasiči jej před 14:00 dostali pod kontrolu. ČTK to sdělil mluvčí hasičů Lukáš Marvan. V pondělí chtěl vlastník otevřít chaty pro turisty. "Je to šok," řekl ČTK.

Požářiště chat podle aktuálních informací ohledávají vyšetřovatelé, budou pokračovat i v sobotu ráno.

Hasiči podle Marvana ukončí zásah v sobotu. Škodu dnes nejspíš nevyčíslí. Mluvčí policie Veronika Hyšplerová večer ČTK řekla, že příčinu vzniku požáru policie vyšetřuje, známa by měla být po víkendu.

Požár objevili revírníci parku dnes ráno, hasiči na místo vyjeli před 7:00. Oheň zcela zachvátil historické dřevěné chaty soukromého majitele.

"Požár budov je prakticky zlikvidovaný, moc z nich nezbylo," sdělil Marvan. Jejich dosavadní podoba pocházela z 30. let 20. století. Fotoreportér ČTK na místě viděl, že z jedné chaty zůstal prakticky jen komín, z druhé obvodové zdi a měděná střecha.

Další objekty v lokalitě oheň nezasáhl. "Hasí se teď lesní porost, protože požár se rozlezl nahoru do skal a zdolávání je poměrně obtížné," řekl včera odpoledne Marvan.

Ohledání místa kriminalisty bude možné až po vychladnutí požářiště. "Zatím nevíme, co bylo příčinou zahoření," konstatoval odpoledne ČTK mluvčí policie Dan Vítek.

"Informace o příčině nemáme, je na to brzo," informoval ČTK ředitel národního parku Pavel Benda. "Byly zasaženy dvě lovecké chaty, které jsou památkově chráněné, z tohoto důvodu je ta ztráta v podstatě nevyčíslitelná," uvedl.

Místo požáru zvané Na Tokáni je oblíbeným cílem turistů. Bývalá hájovna a skupina přilehlých objektů byly postaveny v alpském (švýcarském) stylu.

"Revírníci vyrazili do lesa, poněvadž z něj viděli stoupat kouř. Hledali původně lesní požár a zjistili, že hoří tyto dvě chaty, které donedávna sloužily jako ubytovací a restaurační zařízení," sdělil ČTK mluvčí parku Tomáš Salov.

V pondělí v chatách chtěli provozovatelé přivítat první hosty. "Čekali jsme s otevřením na pondělí. Měli jsme i spoustu rezervací, to teď budeme muset všechno vyřešit," řekl ČTK za majitele Miroslav Keller.

"Když mi zavolali v sedm ráno, že hoří penzion, byl to šok, ale hlavně, že tam nikdo nebyl," uvedl. Škoda podle něj bude velmi vysoká, vyčíslit si ji netroufl.

Objekty Na Tokáni nechal postavit rod Kinských. Celkem je to šest staveb, které se později staly kulturní památkou, dvě z nich shořely.

"Budovy jsou zajímavé tím, že působí jako sruby, ale vesměs jsou to zděné stavby obložené dřevem. To lze vidět bohužel i z ohořelého torza, vystupují zdi a komíny," řekl ČTK Antonín Kadlec z Národního památkového ústavu (NPÚ). "Ztráta je to velká," dodal.

Stavby zasazené do krajiny pod pískovci jsou zvláštní právě kombinací dřeva a zdiva. "Takový typ stavby nemá v regionu obdoby," informoval Kadlec.

Památkáři se na místo pojedou podívat příští týden, pořídí dokumentaci toho, co z objektů zbylo. "Patrně se zachovalo zděné torzo a budeme zjišťovat, zda zůstalo něco dalšího," uvedl.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»