Provozuje:
Juris Real Estate

Na Starém Městě se přes Airbnb pronajímá až každý pátý byt.

V nejužším historickém centru Prahy je ke krátkodobým pronájmům prostřednictvím Airbnb a podobných platforem využíván každý pátý byt, což má znatelný vliv na růst cen klasických nájmů.

Na Starém Městě se přes Airbnb pronajímá až každý pátý byt.

autor. JURIS REAL

V nejužším historickém centru Prahy je ke krátkodobým pronájmům prostřednictvím Airbnb a podobných platforem využíván každý pátý byt, což má znatelný vliv na růst cen klasických nájmů.

Jen 20 procent nabízených bytů přitom funguje jako skutečně sdílené ubytování, kdy v bytě přebývá kromě hostů i hostitel. To je v rámci Evropy podprůměrný podíl.

Třetina pronajímatelů navíc nabízí dva a více bytů.

Toto zjištění vyplývá z analýzy, kterou na základě dat portálu www.airdna.co vypracoval městský Institut plánování a rozvoje (IPR).

V metropoli se podle analýzy nachází celkem 650.000 bytů a počet bytů nabízených přes Airbnb byl v květnu letošního roku 11.500, tedy 1,4 procenta bytového fondu.

V Josefově, na Malé Straně a na Novém Městě podíl převyšuje 10 procent, na Starém Městě dokonce 20 procent. V Karlíně je to 4,9 procenta, na Vinohradech 3,2, na Smíchově 2,9 a na Žižkově 2,8 procenta. V dalších částech Prahy je podíl zanedbatelný. Okolo 40 procent nabídky je koncentrováno v historickém centru.

Analýza s odkazem na nabídku realitních serverů uvádí, že je v Praze k dispozici více bytů ke krátkodobým než ke klasickým pronájmům.

To podle autorů ukazuje, že Airbnb a další platformy snižují nabídku klasického rezidenčního bydlení, což se promítá i do růstu nájemného. Platí to především v historickém centru, směrem od jádra vliv slábne.

Podle autorů se nedá jednoznačně říci, že by byty nabízené přes Airbnb přinášely vlastníkům bytů či činžovních domů nutně více peněz než běžné nájemní smlouvy. V případě oblíbenosti a vyšší obsazenosti bytu nicméně ubytovací platformy mohou být výrazně lukrativnější.

"Na druhou stranu, s krátkodobým pronajímáním jsou spojena i vyšší rizika, nejistota, potenciální nepříjemnosti a finanční náročnost," uvádí analýza.

Asi 30 procent hostitelů nabízí skrze Airbnb dvě a více nemovitostí, v historickém centru je to 40 procent. Velký je i podíl lidí, kteří byt s nájemci nesdílejí.

Podle analýzy to značí ještě větší odklon od původního principu sdílené ekonomiky než např. v německých městech. V Praze je současně celkový objem nabídky Airbnb vyšší než ve Vídni, Varšavě či Budapešti.

Autoři analýzy odhadují, že při průměrné délce pobytu na hosta 2,5 noci a průměrné obsazenosti zařízení 206,2 dní v roce se v Praze loni přes Airbnb ubytovalo 2,6 až 3,6 milionu lidí podle toho, kolik z hostů využilo dvoulůžka, která jsou v nabídce uváděna jako jedno lůžko. U klasických ubytovacích zařízení to bylo asi 7,6 milionu hostů.

V květnu 2018 dosahovala v Praze sazba za pronájem jednotky v rámci Airbnb v průměru 1 734 Kč za den. Hlavní město odhaduje, že ročně přichází o 120 milionů korun na neuhrazených poplatcích.

Autoři analýzy doporučují, aby Praha s ohledem na negativní dopady ubytovacích platforem na bytový trh i život místních obyvatel nechala zpracovat právní analýzu možné regulace.

Jako příklad uvádějí Amsterdam, kde mohou vlastníci krátkodobě pronajímat byty v úhrnu maximálně 60 dní v roce a počínaje rokem 2019 bude tato doba redukována na 30 dní. Kromě toho nesmí počet ubytovaných osob překročit čtyři.

Dodržování pravidel by měla hlídat sama firma Airbnb, je nicméně zřejmé, že se porušují, píší autoři.

Právní regulace existují i např. v Barceloně a Paříži. V Řecku pak platí úprava na celonárodní úrovni v rámci boje s šedou ekonomikou.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»