Provozuje:
Juris Real Estate

NTM rozšíří své depozitáře v Čelákovicích a zkvalitní správu svých sbírek.

V pátek 21. července 2017 zahájilo Národní technické muzeum za přítomnosti ministra kultury ČR Daniela Hermana a četných zástupců rozličných médií projekt rozvoje depozitárního areálu v Čelákovicích.

NTM rozšíří své depozitáře v Čelákovicích a zkvalitní správu svých sbírek.

autor. JURIS REAL

V pátek 21. července 2017 zahájilo Národní technické muzeum za přítomnosti ministra kultury ČR Daniela Hermana a četných zástupců rozličných médií projekt rozvoje depozitárního areálu v Čelákovicích.

Projekt, jehož záměrem je vybudování nové moderní haly pro sbírkové předměty, které dosud neměly kvalitní uložení, jejich konzervování a digitální evidence, bude financován z Evropského fondu pro regionální rozvoj a jeho celkové finanční náklady budou činit 118 mil. Kč.

Generální ředitel NTM Karel Ksandr k tomu uvedl: „Národní technické muzeum, které spravuje 75 tis. sbírkových předmětů a souborů evidovaných v Centrální evidenci sbírek MK ČR, dokumentujících významné úspěchy a počiny vývoje české techniky, průmyslu a vědy, se potýká s nedostatkem vhodných depozitářů pro umístění svých sbírek. Jsem velmi rád, že se situace změní a tento projekt zajistí kvalitní uložení množství jedinečných předmětů, včetně těch, které byly zachráněny v roce 2002 ze zatopené karlínské Invalidovny a dosud jsou uloženy v nevyhovujících prostorách NTM na Masarykově nádraží, kde plánujeme vybudovat Železniční muzeum. “

Ze sbírkového fondu Národního technického muzea je v devatenácti stálých expozicích v hlavní budově muzea v Praze, v Centru stavitelského dědictví NTM v Plasích a v nově zpřístupněném Železničním depozitáři v Chomutově veřejnosti prezentováno necelých 7 % exponátů.

Většina sbírky, která se stále rozšiřuje, je uložena v depozitářích, kde je k dispozici badatelům a je uchovávána pro další generace a případnou prezentaci. Národní technické muzeum si nechalo v roce 2015 zpracovat plán rozvoje areálu v Čelákovicích s výhledem až do roku 2050.

Nová depozitární hala, jejíž budování nyní NTM zahajuje, z tohoto záměru vychází a bude vybavena moderní skladovou a manipulační technologií. Předměty, které do ní budou uloženy, projdou pečlivou konzervací a dokumentací. V rámci udržení jednotné architektonické koncepce navazuje řešení budovy na již dokončené haly z předchozích let.

Projekt „Rozvoj depozitárního areálu Čelákovice“ získal podporu v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) a financován bude z Evropského fondu pro regionální rozvoj s celkovými náklady více než 118 mil. Kč. Proběhne v letech 2017 až 2021. Jedná se o druhý z velkých projektů, které Národní technické muzeum z Evropských fondů uskuteční.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»