Provozuje:
Juris Real Estate

Moravská metropole uvolní dalších 20 bytů pro lidi v bytové nouzi a bezdomovce.

Brno poskytne dalších nejméně 20 bytů pro lidi v bytové nouzi a bez domova. Schválilo to zastupitelstvo. Město už v červnu schválilo 50 bytů pro lidi v nouzi.

Moravská metropole uvolní dalších 20 bytů pro lidi v bytové nouzi a bezdomovce.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Brno poskytne dalších nejméně 20 bytů pro lidi v bytové nouzi a bez domova. Schválilo to zastupitelstvo. Město už v červnu schválilo 50 bytů pro lidi v nouzi.

Z ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) bude ze dvou výzev čerpat peníze na práci sociálních pracovníků, kteří budou s nájemníky těchto bytů řešit jejich problémy. Na zastupitelstvo přišla stovka občanů žádat více bytů pro chudé, podle nich je nově vyčleněných 20 bytů málo. Zastupitelé nejprve hlasovali o variantě se 40 byty, která ale měla pouze podporu Pirátů a části KDU-ČSL. Druhá varianta s 20 byty již získala podporu 36 zastupitelů, zdrželo se 13 opozičních zastupitelů z hnutí ANO. Hnutí projekty podporuje, podle bývalého primátora Petra Vokřála (ANO) ale 20 ani 40 bytů nevyřeší situaci v Brně, kde jsou stovky rodin v bytové nouzi a další lidé bez domova. Více bytů žádala i stovka lidí s transparenty. Byly na nich nápis jako: Děti pod most nepatří. Dejte šanci důstojnému bydlení. Ano úspěšným sociálním projektům, ne lidem na ulici. Zkuste tu pracovat bez domova. Bez zázemí nejde začít znovu. V nouzi poznáš politika a další. Mezi příchozími byla i předsedkyně hnutí Žít Brno Barbora Antonová, podle níž není dobré podmiňovat přidělení bytu zaměstnáním nebo upozorňovat na závislosti. Právě Žít Brno v minulém volebním období jako součást koalice vedené hnutím ANO projekty k ukončování bezdomovectví zavedlo. Po volbách ale Žít Brno ze zastupitelstva vypadlo a ANO skončilo v opozici. Radnici vede koalice v čele s ODS.

Náměstek primátorky Robert Kerndl uvedl, že se městu u výzvy 108 nepodařilo s ministerstvem vyjednat zmírnění podmínky, aby 70 procent vyčleněných bytů leželo mimo vyloučené lokality. Městské části jako Brno-střed a Brno-sever mají prázdné byty, ale velká část je právě v lokalitách obývaných především chudými či nepřizpůsobivými lidmi. Dle názoru Kerndla je proto těžké byty pro projekt získávat jinde.

Na druhé straně Kerndl uvedl, že se městu podařilo vyjednat změnu ohledně lidí, kterým Brno byty poskytne. Původně měli být podle Kerndla zvýhodněni lidé s kriminální minulostí, závislostmi, nespolupracující se sociálními pracovníky nebo takoví, kteří kvůli problémům skončili v azylových domech. S tím ale město nesouhlasilo, a proto podmínky po dohodě s MPSV změnilo. Podle Kerndla budou projekty zaměřené na rodiny s dětmi, seniory a handicapované nebo děti z dětských domovů.

Ministerstvo práce a sociálních věcí nabízí dvě výzvy, z nichž lze čerpat peníze na sociální pracovníky v souvislosti s projekty k ukončování bezdomovectví. U jedné výzvy Brno už v červnu vyčlenilo 50 bytů a chce na práci sociálních pracovníků čerpat miliony.

U druhé výzvy Brno dá 20 bytů. Podle některých je to málo, kritizoval to např. bývalý náměstek primátora Matěj Hollan nebo bývalý zastupitel Martin Freund (oba Žít Brno), který měl na starosti sociální začleňování a projekty k ukončení bezdomovectví. Podle Žít Brno jsou v Brně stovky rodin s dětmi v nouzi. Na území Brna podle poslední analýzy žije bezmála 2 000 lidí bez domova. Byty by měly sloužit rodinám v nouzi, jednotlivcům, seniorům, ale i handicapovaným. Koalice vedená hnutím ANO a s Žít Brno dala v minulém volebním období 50 bytů rodinám s dětmi v nouzi a desítky bytů jednotlivcům. Pilotními projekty Brna, které získaly i zahraniční ocenění, se inspirovala další města.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»