Provozuje:
Juris Real Estate

Mladí Češi znovuobjevili chataření a chalupaření.

Jejich přístup se ale od dob největšího rozkvětu chalupaření v 80. letech dost liší.

Mladí Češi znovuobjevili chataření a chalupaření.

autor. JURIS REAL

Jejich přístup se ale od dob největšího rozkvětu chalupaření v 80. letech dost liší.

Celých 22,5 procent Čechů dnes totiž pořízení chalupy vnímá jako investici.

Lidé si půjčují peníze nejen na byty či rodinné domy. Čím dál častěji si na hypoteční úvěr pořizují i chaty a chalupy, ačkoli se původně zdálo, že zájem o tento typ nemovitostí je minulostí.

Pořizují si je především lidé, kterým se vlastní bydlení podařilo vyřešit bez bankovního úvěru, ale ani to není vždy pravidlem.

Průměrná výše úvěru na chatu nebo chalupu činila v loňském roce 1 milion korun. Největší zájem o chalupy na investici panuje u těch nejmladších, ve věku 18 až 26 let (27 procent).

Průměrný věk žadatele o hypotéku na chatu či chalupu je podle hypotečních bank 28 let.

Na pronájem turistům i jako bydlení na důchod

Podobně jako v České republice je rekreační bydlení populární např. ve Skandinávii. Zejména mladší lidé si nyní začali chalupy pořizovat jako investici, například na pronájem turistům v době, kdy je nevyužívají.

Z hlavní prodejní sezóny chalup, která je mezi červnem a zářím, bylo však i přesto vidět, že touha po chalupě coby místu pro víkendovou relaxaci, je stále ta nejpodstatnější.

Zvýšený zájem o chalupaření u starších lidí, ve věku 54 až 65 let (20,6 procent), pak pramení i z toho, že řada z nich o chalupě již uvažuje jako o stálém bydlení na důchod.

Trend přeměny chalup v bydlení na stáří přitom není nový. Momentálně je však podpořen i všeobecným trendem zdravějšího životního stylu, nakupování jídla na farmářských trzích a podobně.

Lidé v předdůchodovém věku, kteří se stěhovali kdysi do měst za prací, proto častěji zvažují i stěhování zpět do přírody. Ceny nemovitostí v lokalitách vzdálenějších od center velkých měst přitom v některých regionech i klesají.

Největší zájem o chalupy mají obyvatelé menších měst

Zajímavá je také struktura poptávky po chalupaření podle velikosti obcí a měst, ve kterých lidé žijí. Největšímu zájmu se totiž chalupaření těší u obyvatel menších měst.

U měst s 20 001 až 100 000 obyvateli je to 31,7 procent, zatímco ve městech nad 100 000 obyvatel jen 18,4 procent.

To je dokonce méně než u lidí z nejmenších obcí pod tisíc obyvatel (20,7 procent), kteří již často žijí přímo v přírodě.

Ostatně chalupaření láká v ČR nejvíce ty, kteří to mají blízko do hor. Nejpopulárnější je v okolí Krkonoš, konkrétně Královéhradeckém kraji (35,7 procent) a Pardubickém kraji (26,9 procent), dále pak Šumavy, Jizerských hor, a v Libereckém kraji.

Regionem, který jeví o chataření radikálně nižší zájem než je celorepublikový průměr, je Karlovarský kraj (pouhých 5,6 procent).

V krajích dále od hor pak podle aktuálního průzkumu Hypoteční banky lidé chalupaření až tolik neholdují.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»