Provozuje:
Juris Real Estate

Ministryně financí chce zrušit daň z nabytí nemovitosti s odpočty u hypoték.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) chce chystané zrušení daně z nabytí nemovitosti spojit se zrušením možnosti daňových odpočtů z úroků u hypoték. Má to na rozdíl od opozice za spravedlivé.

Ministryně financí chce zrušit daň z nabytí nemovitosti s odpočty u hypoték.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) chce chystané zrušení daně z nabytí nemovitosti spojit se zrušením možnosti daňových odpočtů z úroků u hypoték. Má to na rozdíl od opozice za spravedlivé.

Návrh chce nejprve projednat v koalici s ČSSD a pak předložit vládě. Netrvá na tom, aby byl návrh projednán v aktuálním stavu legislativní nouze kvůli epidemii koronaviru. Ministryně to včera řekla poslancům.

"Nikdy jsem neřekla, že to dám ve stavu legislativní nouze, ale já neočekávám tady jakýkoli problém, maximálně kvůli těm hypotékám," uvedla Schillerová. "Nějaká primární spravedlnost musí být, takže já to svazuji s tímto," dodala. Zrušení odpočtů by se podle ní týkalo nových smluv a bylo by spravedlivé vůči těm, kteří peníze na nemovitost získají jinak než hypotečním úvěrem.

Proti zrušení daňových odpočtů z úroků u hypoték se postavili zástupci KDU-ČSL a hnutí SPD. Podle jeho předsedy Tomia Okamury tím lidé, kteří si pořizují vlastní bydlení, jehož ceny jsou předražené, budou spíše potrestáni. Vláda by místo toho měla škrtnout nepotřebné výdaje rozpočtu. Podle předsedy lidovců Mariana Jurečky chce ministryně přijmout řešení podle rčení "vlk se nažral a koza zůstala celá", což je v rozporu s vládním závazkem zvýšit podporu mladých rodin. Reagoval tak na to, že zrušením daně by lidé maximálně ušetřili sumu, kterou by zaplatili na úrocích u hypoték.

Také zástupci většiny realitních firem a developerů zrušení daně z nabytí nemovitosti označili za správné. Zrušení daňových odpočtů z úroků u hypoték naopak odmítli jako krok zpět, na kterém by někteří klienti s hypotékou prodělali.

Chystané zrušení daně z nabytí nemovitosti ohlásila ministryně koncem března, když uvedla, že kvůli rozpohybování realitního trhu je opatření třeba přijmout co nejdříve.

Včera uvedla, že návrh musí ještě projednat v rámci koalice a poté předložit vládě, která se zatím přednostně zabývala opatřeními proti epidemii.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»