Provozuje:
Juris Real Estate

Ministr spravedlnosti Blažek plánuje odškodnit klienty HSystemu.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) chce odškodnit poškozené klienty vytunelované společnosti H-System. Pomoci by tomu mohl prodej rekreačního areálu Rabyně u slapské přehrady, který dříve patřil zakladateli H-Systemu Petru Smetkovi.

Ministr spravedlnosti Blažek plánuje odškodnit klienty HSystemu.

autor. JURIS REAL, Lidové noviny a ČTK

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) chce odškodnit poškozené klienty vytunelované společnosti H-System. Pomoci by tomu mohl prodej rekreačního areálu Rabyně u slapské přehrady, který dříve patřil zakladateli H-Systemu Petru Smetkovi.

Píšou o tom dnešní Lidové noviny (LN). Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Vladimíra Řepky se Blažek v řádu dnů obrátí na ministerstvo financí, aby zvážilo podání návrhu vládě.

Posun v případu podle deníku nastal po úterní schůzce Blažka a jeho náměstků s pražskou radní Hanou Kordovou Marvanovou (za STAN), která roky zastupuje část poškozených v H-Systemu.

Advokátka se odkazovala na rozsudek Městského soudu v Praze, který v dubnu rozhodl, že areál v Rabyni patří státu a nikoli podnikateli Zdeňku Fabingerovi, který ho nabyl v nezákonné dražbě.

"Na jednání s ministrem Blažkem, které jsem vyvolala na základě průlomového soudního rozhodnutí, jsem byla velmi mile překvapena. Jde po dlouhé době o ministra, který rozumí problému, navrhl postup a je připraven to řešit," sdělila LN Marvanová.

Blažek podle mluvčího ministerstva spravedlnosti odešle v řádu dnů dopis ministru financí Zbyňku Stanjurovi (ODS), ve kterém jej požádá, aby se případem poškozených v případu H-Systemu zabýval a zvážil podání návrhu vládě, aby souhlasila s uvolněním výtěžku z prodeje areálu Rabyně poškozeným v případu H-Systemu.

Potíž je totiž v tom, že ani po rozhodnutí soudu nemají podvedení klienti automaticky nárok na odškodné. Neumožňuje to současná právní úprava, protože v soudním líčení, které se týkalo nezákonné dražby areálu v Rabyni, nevystupovali jako poškození.

Tím byl český stát. O svůj nárok na odškodnění by se tak museli dále soudit. Samo ministerstvo spravedlnosti přiznává, že jde o mezeru v zákoně.

"Do jisté míry lze mluvit o nedokonalé legislativně, která byla právě z uvedeného důvodu později upravena," řekl mluvčí resortu.

Klíčové rozhodnutí o finanční satisfakci podvedených klientů H-Systemu bude na vládě. Podle mluvčího by technicky nešlo o odškodnění, nýbrž o "přenechání výtěžku z prodeje areálu Rabyně státem poškozeným".

Původně byl rekreační areál ve zinscenované dražbě prodán za 29 milionů korun. Podle znaleckého posudku měl však hodnotu 70 milionů korun a teď se odhaduje na více než 100 milionů korun, uzavírají Lidové noviny.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»