Provozuje:
Juris Real Estate

Ministr Pelikán nepodpoří rychlé zavádění exekutorské teritoriality.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) nepodporuje rychlé zavedení místní příslušnosti exekutorů v rámci senátní novely.

Ministr Pelikán nepodpoří rychlé zavádění exekutorské teritoriality.

autor. JURIS REAL

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) nepodporuje rychlé zavedení místní příslušnosti exekutorů v rámci senátní novely.

Znamenalo by to značné přesuny případů mezi jednotlivými regiony, jejichž výtěžnost velice kolísá. Princip takzvané teritoriality ale do budoucnosti neodmítá.

Musí se najít řešení, které dokáže princip zavést hladce, řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

"Jsem proti rychlému řešení, protože mám silnou obavu na základě dat, která jsme viděl, že by to vedlo k rozpadu systému. Obrovským problémům, které bychom nedokázali potom vyřešit," řekl ministr. Z principiálního hlediska nicméně tento záměr podporuje, neboť pokud exekutoři rozhodují o právech a povinnostech, měli by být podrobeni stejnému zákonnému principu jako soudci. Ministr uvedl, že nyní by změna přinesla "obrovské přesuny případů" mezi exekutorskými úřady. "Další problém spočívá v tom, že velice kolísá výtěžnost exekucí podle regionů," dodal.

Zavést teritorialitu ministerstvu nedoporučuje ani studie, kterou má ministerstvo k dispozici, i když ta podle Pelikána sleduje především ekonomické hledisko.

Senátní novelu naopak prosazuje senátorka Eliška Wagnerová (za SZ). "Exekutor by měl pocházet z toho kraje, kde byl nalézací soud," řekla v ČT bývalá soudkyně Ústavního soudu. "Konkurenceschopnost v rámci krajů zůstane zachována," dodala. Na podobě analýzy ministerstva se podle Wagnerové zřejmě podepsala exekutorská lobby.

Místní příslušnost funguje podle ČT ve většině evropských zemích s výjimkou Česka, Slovenska, Nizozemska a Albánie. Princip teritoriality, kde exekutor působí na území okresu nebo kraje, prosazuje také Exekutorská komora.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»