Provozuje:
Juris Real Estate

Ministerstvo zemědělství chce po vládě 2,5 mld. pro vlastníky kůrovcových lesů.

Ministerstvo zemědělství požaduje ze státní kasy 2,5 miliardy korun, aby mohlo vypsat dotační program pro vlastníky lesů postižených kůrovcem.

Ministerstvo zemědělství chce po vládě 2,5 mld. pro vlastníky kůrovcových lesů.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Ministerstvo zemědělství požaduje ze státní kasy 2,5 miliardy korun, aby mohlo vypsat dotační program pro vlastníky lesů postižených kůrovcem.

Mělo by se jednat o kompenzaci za snížení ceny dříví na trhu. Vládu k uvolnění tří miliard korun kvůli kůrovci už např. letos vyzval sněmovní petiční výbor.

Vlastníci lesů se podle materiálu, který má ČTK k dispozici, od konce předloňského roku dostávají s prodejní cenou jehličnatého dříví pod úroveň finančních nákladů nutných k zákonným povinnostem k těžbě dříví, jako je výsadba nových stromů a jejich následná ochrana.

Stát nebude finančně podporovat zisk vlastníků lesa ani zdroje na reprodukci dlouhodobého majetku. Hospodářské škody od roku 2018 do roku 2020 by měly být podle úřadu 32,6 miliardy korun.

"Míru spolufinancování vzniklých škod ze strany vlastníků lesa tak lze např. pro rok 2018 při komparaci s rokem 2016 odhadnout na min. 34 procent," dodává dokument.

Subvence by měla být vypočítána jako rozdíl mezi tím, co musí dávat vlastníci lesů na nutné náklady a hodnotou skutečného prodeje dříví. Stát by chtěl vyplatit letos 1,5 miliardy korun, zbylou miliardu pak v příštím roce.

"Objem podpory v následujících letech bude vyčíslen s ohledem na další průběh kůrovcové kalamity a situace na trhu se dřívím. Předpokládá se však nadále nepříznivá situace na trhu se dřívím, nízká úroveň tržních cen dříví, rostoucí úroveň nákladů na péči o les a rostoucí objem jehličnatého dříví z nahodilých těžeb. Jestliže dojde v ochraně lesa a na trhu se dřívím k příznivému vývoji situace, bude podpora redukována, popř. i zastavena před koncem roku 2021," uvádí úřad.

Peníze na vyplacení podpory ministerstvo zemědělství nemá. "Předkládá proto vládě ČR návrh usnesení směřujícího k uvolnění mimořádných rozpočtových prostředků na realizaci navrhované podpory," dodává materiál. Ministerstvo by chtělo začít přijímat žádosti o podporu na konci třetího čtvrtletí. Úřad pak má vyčíslit dopady do státního rozpočtu na rok 2020 a 2021 v přípravě rozpočtu na příští rok. O subvenci nebudou moci žádat státní podniky jako Lesy ČR, které vlastní zhruba polovinu lesů v zemi.

Za letošní první tři měsíce bylo v porostech Lesů ČR vytěženo 1,4 milionu metrů krychlových kůrovcového dříví, což je meziročně třikrát více. Dlouhodobý průměr kůrovcových ročních těžeb činil do roku 2015 dle expertů zhruba 1,5 milionu m3 dříví.

Od dubna platí legislativní novela zákona, podle které stát rozdělil Českou republiku na zóny s různými stupni opatření. Na celém území státu nově platí možnost odložit těžbu souší, tedy stromů, ze kterých už kůrovec vylétl, do konce roku 2022.

Na nejhůře postiženém území mají nově vlastníci možnost ustoupit od používání obranných opatření, jako jsou lapače a lapáky.

Kalamitní zóna zasahuje až sedm krajů ČR. Ministerstvo rovněž letos zvýšilo na dvojnásobek příspěvek na hospodaření v lesích, měli by tak přerozdělit 1,15 miliardy korun.

Signatáři Lesnické výzvy, která sdružuje vlastníky a správce 75 procent plochy českých lesů i dřevozpracovatele, sdělili, že lesníci by letos nutně potřebovali pro boj s kůrovcem kolem sedmi až osmi miliard korun.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»