Provozuje:
Juris Real Estate

Ministerstvo nemůže omezit každé setkávání lidí, míní Česká advokátní komora.

Ministerstvo zdravotnictví nemůže ve stávající situaci omezit každé setkávání více než dvou lidí, uvedla dnes Česká advokátní komora (ČAK).

Ministerstvo nemůže omezit každé setkávání lidí, míní Česká advokátní komora.

autor. JURIS REAL, ČTK

Ministerstvo zdravotnictví nemůže ve stávající situaci omezit každé setkávání více než dvou lidí, uvedla dnes Česká advokátní komora (ČAK).

Na twitteru napsala, že nelze akceptovat, aby daná nařízení vznikla postupem, který již od počátku "vyvolává pochybnosti samotné zákonnosti".

Kroky ministerstva mohou podle komory nabývat charakteru obcházení účelu a smyslu zákona. Vyjádření ministerstva ČTK zjišťuje.

Vyjádření ČAK se týká mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví z 10. dubna, které kvůli koronavirové situaci až na výjimky zakázalo "spolkové, taneční, tradiční a jim obdobné akce a jiná shromáždění, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, oslavy a jiné veřejné nebo soukromé akce, při nichž dochází ke kumulaci osob na jednom místě, s účastí přesahující ve stejný čas dvě osoby".

Ministerstvo po skončení nouzového stavu vychází z pandemického zákona a zákona o ochraně veřejného zdraví. Podle ČAK však výklad obou norem svědčí spíše o tom, že setkávání lze zakázat na organizovaných akcích, které mají za cíl záměrné shromáždění lidí s předem daným účelem.

"Česká advokátní komora se domnívá, že toto nelze ztotožnit s jakýmkoliv volným pohybem fyzických osob a jejich setkávání, respektive nelze každé setkávání osob nazvat soukromou akcí, a tudíž prizmatem výše uvedeného, tímto diskutovaným mimořádným opatřením takovéto setkávání omezit," uvedla profesní komora ve vyjádření v Advokátním deníku. "Omezení svobody pohybu osob či pobytu ve vymezeném prostoru je omezením základních práv a svobod, které je přípustné za trvání nouzového stavu nebo stavu ohrožení státu," připomněla.

Zvolení takového postupu, který zákon nepředvídá, nelze podle ČAK ospravedlnit ani sledováním legitimního cíle, jakým je ochrana veřejného zdraví. V té souvislosti komora upozornila na to, že pandemický zákon umožňuje uložit lidem za nedodržení povinností pokuty až do výše tří milionů korun. Nesrovnalosti v opatřeních mohou vést podle ČAK k tomu, že sankce nebude možné vynutit.

Policie uvedla už ve středu, že dodržování omezení pro setkávání maximálně dvou lidí nebude kontrolovat venku ani uvnitř. Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví totiž podle jejího stanoviska dopadá pouze na hromadné akce.

"Pohyb osob na ulici, náhodná a neorganizovaná setkání nelze tímto opatřením pokrýt," napsala na twitteru.

Omezení pro shromažďování lidí platilo už v době nouzového stavu. Uvnitř i venku se mohli setkat pouze dva lidé, výjimky měli třeba členové jedné domácnosti nebo účastníci svateb a pohřbů.

V úterý po Velikonocích tehdejší ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) oznámil, že po skončení nouzového stavu bude limit pro setkávání deset lidí uvnitř a 20 venku.

Jeho nástupce ve funkci Petr Arenberger (za ANO) však v sobotu vydal mimořádné opatření, které zachovalo pro setkávání limit dvou lidí. Vláda opatření potvrdila v pondělí. Podle Arenbergera z konzultací s právníky vyplynulo, že je opatření v pořádku.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»