Provozuje:
Juris Real Estate

Ministerstvo navrhuje snížení doplatků na bydlení lidem v ubytovnách.

Ministerstvo práce chystá snížení doplatku na bydlení lidem, kteří žijí v ubytovnách. Náklady na bydlení, podle nichž se dávka vypočítává, by tam neměly nově překročit 70 procent úředně stanovených nákladů za byt.

Ministerstvo navrhuje snížení doplatků na bydlení lidem v ubytovnách.

autor. JURIS REAL

Ministerstvo práce chystá snížení doplatku na bydlení lidem, kteří žijí v ubytovnách. Náklady na bydlení, podle nichž se dávka vypočítává, by tam neměly nově překročit 70 procent úředně stanovených nákladů za byt.

Dosud to bylo 90 procent. Resort s tím počítá v návrhu novely o hmotné nouzi. Ruší v něm i souhlas obcí s přidělováním dávek. Platforma pro sociální bydlení chystané krácení dávky kritizuje.

Podle ní majitelé ubytoven ceny nesníží, lidé tak budou muset střechu nad hlavou zaplatit z peněz na jídlo.

Doplatek od státu má po zaplacení nákladů na bydlení a služeb člověku či rodině zajistit, aby měla peníze na živobytí. Podle stanovených nákladů se částka v nájmu v Praze pohybuje podle počtu osob od 7623 do 18.674 korun měsíčně, v nejmenších městech a obcích od 4730 do 12.430 korun. Lidem z ubytoven by se z toho nově mělo započítat 70 procent místo 90 procent.

V hlavním městě by se tak normativ v ubytovně pro jednotlivce rovnal 5336 korunám, byl by tak zhruba o 1525 korun nižší než dnes. Čtyřčlenná a početnější rodina z ubytovny by mohla mít náklady 13.072 korun, takže asi o 3735 korun nižší než dnes.

V Ostravě by čtyřčlenná rodina měla mít v ubytovně maximálně výdaje 10.698 korun místo nynějších 13.755 korun.

Ministerstvo práce už v minulosti opakovaně kritizovalo předražené ubytovny se špatnými podmínkami. Podle autorů novely provozovatelé "nepřiměřeně profitují na doplatcích na bydlení a bohatnou na chudobě druhých". Návrh počítá i se stropem na úhrady za služby podle výdajů, které jsou v daném místě obvyklé. Platforma pro sociální bydlení zamýšlené snížení dávek kritizuje. "Nedá se čekat, že ubytovatelé ceny sníží. Lidé dostanou na bydlení na dávkách méně, takže budou muset ubytování zaplatit z peněz, které mají na jídlo. Budou mít hlad," řekl ČTK Štěpán Ripka z platformy. Toto uskupení lidí z neziskového sektoru a akademiků volá po přijetí zákona o sociálním bydlení.

Novela vznikla původně kvůli tomu, aby se ze zákona o hmotné nouzi vyškrtlo problematické ustanovení o souhlasu obce s vyplácením dávek na bydlení.

To se do normy dostalo jako pozměňovací návrh a platí od letošního jara. V praxi ale působí potíže, mohlo by být i v rozporu s ústavním pořádkem.

Ministerstvo práce rovnou přidalo i úpravu výše doplatků a další opatření.

Na ubytovnách by měli lidé dávku dostávat, pokud bude jejich případ "hodný zvláštního zřetele" - v obci či městě budou mít trvalý pobyt, rodinu, práci, děti ve škole či budou muset zůstat na ubytovně, protože jiné bydlení pro ně není dostupné, nebo si ho nemůžou najít a udržet. Úřad práce by měl o tyto informace požádat radnici. Pokud od ní vyjádření nedostane, posoudí situaci sám. Úředníci by měli s nájemníkem z ubytovny, který pobírá doplatek na bydlení, vypracovat "motivační plán".

Obsahovat má opatření a harmonogram k nalezení běžného bytu. Pokud příjemce dávek nebude úkoly plnit, mohl by o peníze od státu přijít.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»