Provozuje:
Juris Real Estate

Ministerstvo financí odmítá Křečkovu kritiku kvůli stavebním spořením.

Management ministerstva financí odmítá kritiku zástupce ombudsmanky Stanislava Křečka, podle něhož nedostatečně kontroluje všeobecné obchodní podmínky stavebních spořitelen, což údajně působí klientům potíže.

Ministerstvo financí odmítá Křečkovu kritiku kvůli stavebním spořením.

autor. JURIS REAL

Management ministerstva financí odmítá kritiku zástupce ombudsmanky Stanislava Křečka, podle něhož nedostatečně kontroluje všeobecné obchodní podmínky stavebních spořitelen, což údajně působí klientům potíže.

Podle náměstka ministra financí Martina Prose Křeček nepochopil působnost a pravomoci ministerstva v této oblasti a vyjádření zástupce ombudsmanky jsou nepodložená.

Všeobecné obchodní podmínky jsou základním ustanovením, na základě něhož stavební spořitelny uzavírají smlouvy se svými klienty. Posláním ministerstva je kontrolovat tyto podmínky a zjistit při tom, zda by nemohly poškodit klienty. Křeček ministerstvu vytýká, že ministerstvo kontroluje jen to, zda nejsou tyto podmínky v rozporu se zákonem o stavebním spoření. Zdůraznil, že by mělo prověřovat také to, jestli nejsou podmínky v rozporu i s ostatními zákony, například se zákonem o ochraně spotřebitele. Protože tak podle zástupce ochránkyně ministerstvo nečiní, spořitelny vypovídají klientům smlouvy. "O tom, zda je některá část všeobecných obchodních podmínek neplatná nebo nicotná, nemůže rozhodovat ani ministerstvo financí, ani zástupce veřejné ochránkyně práv. Toto právo přísluší pouze soudu, pokud se ho účastník, který má za to, že byl poškozen, dovolá," zdůraznil Pros. Z jeho vyjádření vyplývá, že ministerstvo postupuje v souladu se zákonem.

Náměstek ministra zdůraznil, že není zřejmé, jak Křeček zjistil, že ministerstvo podle něj schvaluje vadné všeobecné podmínky.

Zástupce ombudsmanky upozorňuje na to, že v minulosti řešil kauzu spojenou s tímto problémem a pracovníci kanceláře ombudsmanky pak podrobně prostudovali všeobecné podmínky stavebních spořitelen.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»